Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiRod soje duplo manji, cijene otkupa rekordne

Rod soje duplo manji, cijene otkupa rekordne

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Iako je otkupna cijena soje ove godine dostigla rekord od 1,08 KM po kilogramu, prinosi su smanjeni i do 50 odsto, ističu poljoprivrednici.

“Uglavnom su niži za više od 50 odsto nego što je to prosjek. Ima parcela gdje se ne isplati ući kombajnom, jer su prinosi ispod 500 kilograma po hektaru”, rekao je Marinković za “Nezavisne novine”.

Kako kaže, upravo je soja ove godine pretrpjela najveću štetu od suše, te da je otkupna cijena ove uljarice relativno visoka.

Pročitajte: Preduzeće “Novi Žitopromet” počelo otkup ovogodišnjeg roda: Kapije otvorene i za kukuruz

“Bez obzira na visoku otkupnu cijenu, poljoprivredni proizvođači će imati daleko veće troškove proizvodnje nego što će ostvariti prihode prodajom zrna”, kazao je Marinković. Istakao je da je realno očekivati da će cijena ove žitarice biti u daljem porastu, ali padati neće sigurno.

Kako je rekao, suša koja je u prethodnom periodu pogodila ne samo naš region, nego cijeli svijet, dovela je do poremećaja tržišta poljoprivrednih proizvoda.

“A taj poremećaj se posebno odražava na male države kao što smo mi, koje su neozbiljne po pitanju zaštite vlastite proizvodnje i stimulacije svojih poljoprivrednih proizvođača u smislu koliko-toliko izjednačavanja na tržištu s poljoprivednicima iz zemlja okruženja”, kazao je  Marinković.

Da je soja ove godine dostigla visoku cijenu veću od jedne KM po kilogramu, kaže i  Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice.

“Ovogodišnji prinosi ove uljarice su jako niski, a mali prinosi najveći su razlog visokih cijena ove godine”, pojasnio je  Bakajlić za “Nezavisne novine”.

Kako je rekao, cijena prošle godine u toku žetve soje kretala se od 0,60 do 0,65 KM po kilogramu, a sad da je već prešla jednu KM.

“Sadašnje visoke cijene žitarica, ali i uljarica, uticaće na to da se stočari teže odluče da uzgajaju velika grla stoke”, kazao je Bakajlić.

Boško Radić, poljoprivrednik iz Bijeljine, kazao je da je ove godine situacija katastrofalna što se tiče svih ratarskih kultura, izuzev pšenice.

“Pored dobre otkupne cijene soje, rod nam je podbacio,  tako da ratari ništa više ne mogu zaraditi od sjetve žitarica”, kazao je Radić.

U Srpskoj je počela i berba kukuruza, a naši sagovornici ističu da je, pored visoke cijene ove godine, koja se kreće od 0,39 do 0,42 KM, prinos manji i do 80 odsto nego ranijih godina.

Pročitajte: Rekordan prinos pšenice

Govoreći o berbi kukuruza, koja polako počinje u RS,  Marinković je rekao je ove godine cijena kukuruza poprilično visoka u odnosu na ranije godine, ali da su  prinosi umanjeni od 30 do 80 odsto, zavisno od parcele do parcele.

“Ove godine vrijeme nije išlo naruku poljoprivrednicima, tako da i pored ovogodišnjih visokih otkupnih cijena žitarica, rod je jako loš i smanjen, tako da poljoprivrednici nikako ne mogu biti na dobitku”, zaključio je Marinković.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI