Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoZnačaj jesenje osnovne obrade zemljišta

Značaj jesenje osnovne obrade zemljišta

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Osnovna obrada zemljišta je jedna od najvažnijih agrotehničkih mjera, kako za ozime usjeve tako i za jare.

Duboko oranje je potrebno obaviti što ranije u jesen, međutim u našim agroekološkim uslovima ponekad to nije moguće, zbog nepovoljnih vremenskih prilika i nemogućnosti berbe kukuruza, koja se produži čak i do decembra.

Osnovni zadatak jesenje obrade zemljišta je zahvatanje i prevrtanje sloja zemljišta prilikom čega se mješaju žetveni ostaci za biljnim hranjivima koji se unose u zemljište prije samog oranja.

Dubina osnovne obrade zavisi od tipa zemljišta i od kulture koja se gaji. Za ozima i jara strna žita ore se na dubinu od 20-25 cm, za okopavine i neke krmne biljke ore se na dubinu od 25-30 m, a za šećernu repu, lucerku i krompir na dubinu od 30-35 cm.

Pored kvalitetne i blagovremeno sprovedene osnovne obrade neophodna je i istovremena primjena organskih i mineralnih đubriva. Najbolja učinkovitost postiže se zajedničkom primjenom organskih i mineralnih đubriva, koja se ravnomjerno rasturaju po površini zemljišta prije izvođenja osnovne obrade kako bi se obezbjedilo ravnomjerno unošenje na željenu dubinu.

Đubrenje stajnjakom utiče na formiranje i čuvanje strukture zemljišta čime se uspostavlja optimalni vodni, vazdušni i toplotni režim zemljišta, koji utiče na veću mikrobiološku aktivnost, a samim im i na dobru ishranu biljaka.

Primjenjuje se u količini od 20-40 t/ha, a za voćnjake 40-80 t/ha. Stajnjak je potrebno zaorati odmah po rasturanju da nebi došlo do velikog gubitka azota, koji je lako isparljiv.

Mineralna đubriva (NPK), takođe, treba zaorati u jesen, kako bi pod uticajem zimskih rezeri vlage prešli u oblike lako pristupačne biljkama. Fosfor i kalijum se vežu za adsorptivni kompleks zemljišta pa neće doći do njihovog gubitka iz zemljišta. Pri primjeni sa dubokom obradom hranjiva se neće nalaziti u površinskom sloju zemljišta što naročito ispoljava pozitivan efekat u toku ljeta, jer će se korjen dublje razviti i imaće dovoljno hrane.

Prednosti duboke obrade zemljišta su višestruke:

stvaranje bolje strukture zemljišta za razvoj korjenovog sistema,
akumuliranje vlage,
uništavanje korova i štetočina izlaganjem niskim temperaturama,
dublje zaoravanje žetvenih ostataka čime se poboljšava struktura zemljišta i stvaranje humusa,
omogućuje lakšu predsjetvenu pripremu u proljeće i pravovremenu sjetvu,
poboljšava mikrobiološku akivnost.

Izvor: pssrs.net

PROČITAJTE:

Zimsko oranje je mjera borbe protiv korova i štetočina

Zašto je važno znati pH vrijednost zemljišta?

Kako da sačuvate zemljište za buduće generacije?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI