Petak, 8 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaObavezna jesenja zaštita voćnjaka - Sljedeće sezone smanjuje bolesti i do 50%

Obavezna jesenja zaštita voćnjaka – Sljedeće sezone smanjuje bolesti i do 50%

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Životni vijek naših zasada voća je sve kraći. Posebno ako govorimo o koštičavom voću. Zaboravljena je praksa zaštite, negovanja stabala, kore stabala i grana. Fokusirani smo na zaštitu lista, cvijeta i ploda, a samo stablo smo zapustili.

JESENJE PLAVO PRSKANJE MORA SE VRATITI U NAŠE VOĆNJAKE.

Na početku jesenjeg perioda, u vrijeme nakon berbe i opadanja prvih listova, moramo razmišljati o početku zaštite voćaka za narednu sezonu. Ne radi se o “forsiranju skupe hemije” koja će napraviti udar na troškove zaštite voćarima. Radi se o činjenici da godinama imamo ozbiljnih problema u voćnjacima sa bolestima koje prouzrokuju bakterije.

Voćarima su najprepoznatljiviji simptomi koje prouzrokuje bakterija Erwinia amylovora – bakteriozna plamenjača i bakterija Pseudomonas mors-prunorum, prouzrokovač bakterijskog raka koštičavog voća.

AKO DOZVOLIMO DA SE BAKTERIJE USELE U GRANE, STABLO, DEBLO VOĆAKA, MI SMO BITKU IZGUBILI.

Osim bakterijskih infekcija, jesenjim plavim prskanjem vršimo preventivu i od nekoliko značajnih gljivičnih patogena kao i od nekih vrsta insekata koji prezimljavaju u pukotinama stabla i grana.

Opšte prihvaćenim normama, voćari u najvećem broju slučajeva ovo tretiranje obavljaju kada opadne 80% lisne mase. Smatra se da u toj fazi jednim prskanjem pokrivamo najveći broj rana, ožiljaka, potencijalnih ulaznih mjesta prije potpunog opadanja listova. Ovo može biti ekonomična i dobra strategija kada do opadanja lisne mase dođe za relativno kratko vrijeme (kada se lišće zadržava na granama i ne opada dok ne usledi period hladnog vremena sa prvim slanama). Međutim kritične su godine kada je period opadanja lisne mase jako rastegljiv, praćen toplom jeseni sa većim količinama padavina.

Ovakvi uslovi, kod osetljivih vrsta (kruška, dunja), postaju ozbiljniji problem i zahtjevaju promjenu strategije. U ovim slučajevima veći efekat se sigurno postiže prskanjem na samom početku opadanja listova. Tako bisete smanjili, eliminisali prisustvo patogena na samom listu, granama, stablu prije nastanka prvih rana, ožiljaka. Drugo prskanje je u fazi 80% opalog lišća.

PRSKANJE MOŽETE OBAVITI PREPARATIMA KOJI U SEBI SADRŽE  – Bakar-oksihlorid + mineralno ulje – PLAVO ILI CRVENO ULJE

PROČITAJTE RAZLIKU IZMEĐU PLAVOG  I CRVENOG ULJA 

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI