Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako saditi jesenje lukovice cvijeća

Kako saditi jesenje lukovice cvijeća

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ko voli lale na proljeće?  Narcise i mirišljave zumbule?  Sanjate li da odete u Holandiju tokom perioda kad su polja lala u cvijetu? Sada je idealno vreme za sadnju jesenjih lukovica. Obavezno ih posadite za  proljeće ispunjeno cvijećem.

Lukovičasto cvijeće

Lukovičaste vrste spadaju u jedne od najljepših cvijetnica. Sve je jasno ako spomenem samo par najomiljenijih primjeraka širom planete, kao što su lale, narcisi, zumbuli, ljiljani, dalije, gladiole, kane i amarilisi.

U zavisnosti od vrsta cvjetaju od ranog proljeća do kasne jeseni. Neke vrste cvjetaju tokom proljeća, a druge tokom ljeta i/ili jeseni sve do prvih mrazeva. Lukovičasto cvijeće se dijeli na jesenje lukovice i proljećne lukovice prema vremenu sadnje.

Jesenje lukovice se sade sad na jesen, uspiješno prezimljavaju u zemlji i cvjetaju na proljeće.  Sve lukovice su višegodišnje biljke i imaju zadebljane podzemne dijelove.

Jesenja sadnja LJILJANA daće jaču biljku i krupnije cvjetove na proljeće

U podzemnim dijelovima se čuvaju hranjive materije i voda neophodni za rast i razvoj biljke. Lukovičasto cvijeće se razlikuje po građi  zadebljanog podzemnog dijela i dijeli se u tri grupe: lukovice (lale, narcisi, krokusi, zumbuli, ukrasni luk, amarilis, ljiljan), gomolji (dalije, gladiole) i rizomi (kane). Ukoliko želite da na proljeće imate cvijeće, sad treba da posadite jesenje lukovice u koje spadaju lale, narcisi, krokusi, zumbuli, ukrasni luk, muskari. Sve se mogu saditi i u bašti i u saksijama.

Vreme za sadnju jesenjih lukovica

Sadnju jesenjih lukovica obavite u periodu od kraja septembra pa sve do sredine novembra.

Za lale je najbolje tokom oktobra i početkom novembra (narcisima odgovara i tokom septembra), sve dok se zemlja ne smrzne. Potrebno je da se noćne temperature spuste  i ustale na oko 5 do 10 stepeni za sadnju. Pratiti vremensku prognozu i bolje pričekati sa sadnjom nego zasaditi ranije, dok su još visoke temperature napolju. Lukovicama je potrebno da kada se posade budu ustaljene niske temperature kako bi prošle kroz tamnu, hladnu i vlažnu fazu. Ova faza im je potrebna kako bi pravilno razvile korijen i formirale cvijetni pupoljak.

Lukovice zumbula Priprema zemljišta

Kada kupite lukovice držite ih do sadnje na tamnom, suvom i prohladnom mjestu. Izaberite sunčano do polusjenovito mjesto za sadnju ili za smještanje saksija.

Prvo pripremite zemljište tako što  treba najpre ukloniti sav korov, prekopati zemlju na dubinu oko 30 do 40 cm, usitniti i izravnati teren.

Vrlo je važno da zemlja bude dobro drenirana i izravnana. Ne smije nigde da se zadržava voda, pošto bi lukovice mogle istruliti uslijed prevelike vlage. Možete dodati zemlju za sadnju cvijeća ili kompost ako imate pripremljen. Razmak između lukovica može biti manji od onog propisanog na pakovanjima, pogotovo kada su lale u pitanju.

Sadnja

Uz pomoć ručnog ašova-lopatice ili sadilice za lukovice iskopati rupu (ili rov, ako sadite više njih u redovima) za sadnju lukovice.

Jedno od najvažnijih pravila sadnje je da dubina rupe mora biti bar dvostruko (dva do tri puta ) veća od visine lukovice. Isto tako, ukoliko je zemljište pjeskovito, onda sadite nešto dublje, a u težoj, glinovitoj zemlji pliće.

U rupu prvo dodajte malo pijeska zbog izbjegavanja zadržavanje vode kod korijena. Lukovicu potom spustite dole tako da špicast, uži dio bude okrenut na gore, a dole ravniji, odakle će krenuti korijen. Kad prekrijete zemljom i izravnate sve, zalijte samo tada, pošto će do proljeća dobiti dovoljno vlage.

Raspored sadnje

Možete ih saditi pojedinačno i u grupama u sadnim jamama ili u redovima. Najlepše izgledaju kada su grupisane. Zasadite više lala iste boje zajedno kako bi došle do izražaja i sa lalama i lukovičastim cvijećem drugih boja. Niske i patuljaste vrste jesenjih lukovica, kao što su patuljaste lale, zumbule, patuljaste irise, muskari i krokuse sadite pri ivicama staze ili u  saksije. Oni ljupko izgledaju u malim saksijama na prozorima.

Izvor: floradela.com

PROČITAJTE:

Kako da sačuvate ljetne lukovice

Otkrvamo vam kako se pravilno gaje gladiole

Jesenja sadnja LJILJANA daće jaču biljku i krupnije cvjetove na proljeće

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI