Utorak, 19 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeJedić - Najljepša plava trajnica, ali oprez, ekstremno je otrovan!

Jedić – Najljepša plava trajnica, ali oprez, ekstremno je otrovan!

Jedić – Vrlo dekorativno djeluje u kamenjaru i gredicama i jedna je od najljepših trajnica. Jedini nedostatak mu je da je vrlo otrovan. Izbjegavajte ga u vrtovima s djecom ili kućnim ljubimcima.

Poznat je po svojim raskošnim laticama, spada u porodicu žabnjaka, Ranunculaceae. Lisnati izbojci su visine od 100 do 150 cm i nakon nekog vremena pretvaraju se u cvjetne stapke.

Pročitajte: 6 koraka za uspješno presađivanje kaktusa

Cvjetovi su cjevastog oblika žućkastobijele pa sve do tamnoplave boje. Rastu u klasovima, a cvatu od sredine ljeta do jeseni. Jedić je vrlo otporan na hladnoću, dok vrućinu ne podnosi. Jedić voli umjereno sunčan položaj te humusno, propusno i vlažno tlo.

Otrovno djelovanje jedića (Aconitum napellus L., Familiae Ranunculaceae – porodica žabnjaka) poznato je svim starim narodima, a koristili su ga za razne bolesti. Plinije jedić naziva biljnim arsenom.

Pročitajte: LIJEPA KATA – Kako se gaji cvijet koji su naše bake obožavale?

Služio je kao otrov za vukove i lisice te za strijele. Jedić je ekstremno otrovna biljka i treba isključiti svaki pokušaj da sami, uz pomoć literature, nešto učinite s ovom biljkom za svoje zdravlje. Prepustite to stručnoj osobi i ljekaru.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kiseli kupus

Ukiselite kupus na tradicionalan način

Kiseli kupus povrće je koje ni jedne zime ne izlazi iz recepata. Iako ga je moguće kupiti, vlastito kiseljenje kupusa daje poseban okus. Od početka...