Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeJedić - Najljepša plava trajnica, ali oprez, ekstremno je otrovan!

Jedić – Najljepša plava trajnica, ali oprez, ekstremno je otrovan!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jedić – Vrlo dekorativno djeluje u kamenjaru i gredicama i jedna je od najljepših trajnica. Jedini nedostatak mu je da je vrlo otrovan. Izbjegavajte ga u vrtovima s djecom ili kućnim ljubimcima.

Poznat je po svojim raskošnim laticama, spada u porodicu žabnjaka, Ranunculaceae. Lisnati izbojci su visine od 100 do 150 cm i nakon nekog vremena pretvaraju se u cvjetne stapke.

Pročitajte: 6 koraka za uspješno presađivanje kaktusa

Cvjetovi su cjevastog oblika žućkastobijele pa sve do tamnoplave boje. Rastu u klasovima, a cvatu od sredine ljeta do jeseni. Jedić je vrlo otporan na hladnoću, dok vrućinu ne podnosi. Jedić voli umjereno sunčan položaj te humusno, propusno i vlažno tlo.

Otrovno djelovanje jedića (Aconitum napellus L., Familiae Ranunculaceae – porodica žabnjaka) poznato je svim starim narodima, a koristili su ga za razne bolesti. Plinije jedić naziva biljnim arsenom.

Pročitajte: LIJEPA KATA – Kako se gaji cvijet koji su naše bake obožavale?

Služio je kao otrov za vukove i lisice te za strijele. Jedić je ekstremno otrovna biljka i treba isključiti svaki pokušaj da sami, uz pomoć literature, nešto učinite s ovom biljkom za svoje zdravlje. Prepustite to stručnoj osobi i ljekaru.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI