Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeLIJEPA KATA - Kako se gaji cvijet koji su naše bake obožavale?

LIJEPA KATA – Kako se gaji cvijet koji su naše bake obožavale?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Lijepa kata, (Callistephus chinensis) je baštenska biljka koja cvjeta u pozno ljeto i jesen, zvjezdastim cvjetovima.

Cvjetanje nekih varijeteta je u maju. Kod nas je ova biljka poznata i kao Šimirezla. Porijeklom je sa prostora Kine i Japana gdje raste kao divlja biljka. Jednogodišnja, zeljasta i žbunasta.

Lijepa kata specifična je i po tome što ima specifičan miris koji dobija čim se zalije ili kada se odreže njena stabljika. Postoje visoke sorte lijepe kate koje rastu u visinu do oko 80 cm, srednje visoke visine oko 50 cm i niske sorte sa visinom od oko 30 centimetara. Cvjetovi ove biljke su dosta različiti i zavise od vrste pa tako razlikujemo: jednostavne, dugmaste, loptaste, rasperjane i hrizantemaste lijepe kate. Cvjetovi su krupni i rastu pojedinačno, a mogu biti bijeli, žuti, plavi, roze ili crveni.

Pročitajte: IRIS je cvijet koji se jednostavno gaji – Saznajte zašto se u narodu zove i PERUNIKA

Uzgoj i održavanje

Lijepa kata će i na jakom suncu uspjeti da zadrži lijep kuglast oblik, ali će fino napredovati i u polusjenovim mjestima. Optimalna pozicija za gajenje kijepe kate je okrenuta ka jugu.

Lijepoj kati prijaju i srednje teško, pjeskovito zemljište, ali i obično baštensko zemljište koje je rastresito.

Zalivanje

Zalivajte kijepu katu redovno, posebno tokom ljeta. Rast biljke se stimuliše primjenom sistema: period suše – period vlage.

Prihrana

Kad sadite lijepu katu, dodajte sporootapajuće đubrivo, i onda je ne morate prihranjivati do aprila. Tada krenite sa prihranjivanjem jednom u dvije nedjelje sve do avgusta.

Pročitajte: Šeflera – Jednostavni i korisni savjeti za pravilnu njegu

Orezivanje

Kada lijepa kata precvjeta, može da se oreže, a saksija se uvije da bi se biljka zaštitila od smrzavanja. Tako će se i obnoviti i moći će da još jednom cvjeta. Neki varijeteti lijepe kate tako bujno rastu da ih je potrebno prorjeđivati kako ne bi utucali na razvoj ostalih biljaka u vrtu.

Sadnja

Sadnja zavisi od perioda cvjetanja. Ona koja cvjeta s jeseni, sadi se u rano proljeće, a ona koja cvjeta na proljeće, sadi se u jesen. Za zadjenje obezbijedite dobro drenirano zemljište, ili supstrat, a kupljenu biljku odmah posadite u žardinjeru ili saksiju. Ako sadnju obavljate u bašti, dodajte malo treseta.

Razmnožavanje

Lijepa kata se jednostavno razmnožava podzemnim stablom iz koga tjera nove izbojke. Takodje, razmnožavanje je moguće i dijeljenjem bokora.

Pročitajte: Kako se gaji VINKA – Savjeti za njegu cvijeta koji krasi mnoge terase

Sijanje

Sjeme lijepe kate sakuplja se kada biljka precvjeta. Sjetva je u martu i aprilu na otvorenom prostoru, na dubini od oko 2 cm. Najmanja temperatura potrebna za uspješno nicanje je 18 stepeni. Ako sijanje obavite u maju, lijepa kata će cvjetati malo kasnije. Pošto je korijenov sistem ove biljke vrlo plitak i razvija se bolje na nižim temperaturama uz dovoljno vlage, preporučljivo je da se rasad rasadjuje početkom proljeća, prije prvih vrućina.

Lijepa kata se lako kombinuje u bordurama i gredicama

Za sadnju u vrtu, pogodne su lijepe kate srednjeg rasta, a za bordure i kombinovanje u grupama sa drugim cvjetnicama – niske sorte. Vrlo niske sorte, visine od oko 20 cm, možete saditi na početak gredica, ili u uglu gdje imate vrlo malo prostora. Sa dekorativnim travama će se lijepo slagati jesenja lijepa kata sa šarenim cvjetovima.

Niske sorte lijepe kate pogodne su za sadnju u saksije, žardinjere ili sandučiće koje možete držati na prozoru ili na balkonu, gdje ćete imati jedinstven jesenji ukras.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI