Srijeda, 20 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeLIJEPA KATA - Kako se gaji cvijet koji su naše bake obožavale?

LIJEPA KATA – Kako se gaji cvijet koji su naše bake obožavale?

Lijepa kata, (Callistephus chinensis) je baštenska biljka koja cvjeta u pozno ljeto i jesen, zvjezdastim cvjetovima.

Cvjetanje nekih varijeteta je u maju. Kod nas je ova biljka poznata i kao Šimirezla. Porijeklom je sa prostora Kine i Japana gdje raste kao divlja biljka. Jednogodišnja, zeljasta i žbunasta.

Lijepa kata specifična je i po tome što ima specifičan miris koji dobija čim se zalije ili kada se odreže njena stabljika. Postoje visoke sorte lijepe kate koje rastu u visinu do oko 80 cm, srednje visoke visine oko 50 cm i niske sorte sa visinom od oko 30 centimetara. Cvjetovi ove biljke su dosta različiti i zavise od vrste pa tako razlikujemo: jednostavne, dugmaste, loptaste, rasperjane i hrizantemaste lijepe kate. Cvjetovi su krupni i rastu pojedinačno, a mogu biti bijeli, žuti, plavi, roze ili crveni.

Pročitajte: IRIS je cvijet koji se jednostavno gaji – Saznajte zašto se u narodu zove i PERUNIKA

Uzgoj i održavanje

Lijepa kata će i na jakom suncu uspjeti da zadrži lijep kuglast oblik, ali će fino napredovati i u polusjenovim mjestima. Optimalna pozicija za gajenje kijepe kate je okrenuta ka jugu.

Lijepoj kati prijaju i srednje teško, pjeskovito zemljište, ali i obično baštensko zemljište koje je rastresito.

Zalivanje

Zalivajte kijepu katu redovno, posebno tokom ljeta. Rast biljke se stimuliše primjenom sistema: period suše – period vlage.

Prihrana

Kad sadite lijepu katu, dodajte sporootapajuće đubrivo, i onda je ne morate prihranjivati do aprila. Tada krenite sa prihranjivanjem jednom u dvije nedjelje sve do avgusta.

Pročitajte: Šeflera – Jednostavni i korisni savjeti za pravilnu njegu

Orezivanje

Kada lijepa kata precvjeta, može da se oreže, a saksija se uvije da bi se biljka zaštitila od smrzavanja. Tako će se i obnoviti i moći će da još jednom cvjeta. Neki varijeteti lijepe kate tako bujno rastu da ih je potrebno prorjeđivati kako ne bi utucali na razvoj ostalih biljaka u vrtu.

Sadnja

Sadnja zavisi od perioda cvjetanja. Ona koja cvjeta s jeseni, sadi se u rano proljeće, a ona koja cvjeta na proljeće, sadi se u jesen. Za zadjenje obezbijedite dobro drenirano zemljište, ili supstrat, a kupljenu biljku odmah posadite u žardinjeru ili saksiju. Ako sadnju obavljate u bašti, dodajte malo treseta.

Razmnožavanje

Lijepa kata se jednostavno razmnožava podzemnim stablom iz koga tjera nove izbojke. Takodje, razmnožavanje je moguće i dijeljenjem bokora.

Pročitajte: Kako se gaji VINKA – Savjeti za njegu cvijeta koji krasi mnoge terase

Sijanje

Sjeme lijepe kate sakuplja se kada biljka precvjeta. Sjetva je u martu i aprilu na otvorenom prostoru, na dubini od oko 2 cm. Najmanja temperatura potrebna za uspješno nicanje je 18 stepeni. Ako sijanje obavite u maju, lijepa kata će cvjetati malo kasnije. Pošto je korijenov sistem ove biljke vrlo plitak i razvija se bolje na nižim temperaturama uz dovoljno vlage, preporučljivo je da se rasad rasadjuje početkom proljeća, prije prvih vrućina.

Lijepa kata se lako kombinuje u bordurama i gredicama

Za sadnju u vrtu, pogodne su lijepe kate srednjeg rasta, a za bordure i kombinovanje u grupama sa drugim cvjetnicama – niske sorte. Vrlo niske sorte, visine od oko 20 cm, možete saditi na početak gredica, ili u uglu gdje imate vrlo malo prostora. Sa dekorativnim travama će se lijepo slagati jesenja lijepa kata sa šarenim cvjetovima.

Niske sorte lijepe kate pogodne su za sadnju u saksije, žardinjere ili sandučiće koje možete držati na prozoru ili na balkonu, gdje ćete imati jedinstven jesenji ukras.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kiseli kupus

Ukiselite kupus na tradicionalan način

Kiseli kupus povrće je koje ni jedne zime ne izlazi iz recepata. Iako ga je moguće kupiti, vlastito kiseljenje kupusa daje poseban okus. Od početka...