Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoBlokada plodišnog prostora polenom - Sprečava maticu da polaže jaja

Blokada plodišnog prostora polenom – Sprečava maticu da polaže jaja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Blokada plodišnog prostora polenom – Maslačak, jabuka i druge biljke koje cvjetaju u ovom periodu, pored toga što luče nektar daju i velike količine polena.

Pčele su takva stvorenja da koriste ono što im priroda najviše nudi. Ovog puta to je polen. One će polen masovno unositi u košnice i smiještati u ćelije plodišnog saća. Često preduhitre maticu, pa i u ćelije u zoni legla, iz kojih su se mlade pčele tek izvele, smjeste polen prije nego što matica uspije da u njih ponovo položi jaja.

pčelarska oprema

Pčelarsku opremu možete naručiti na OLX.BA i na web portalu KOSNICASHOP.BA

Ovu pojavu pčelari nazivaju blokada plodišnog prostora polenom. Ovim se matici znatno samnjuje prostor za polaganje jaja, pa ako polenska paša potraje, stvoriće se situacija da u košnici i nema, ili ima vrlo malo otvorenog legla. Zbog toga dolazi do nezaposlenosti mladih pčela, što je jedan od osnovnih razloga, za pojavu nagona za rojenje. Uslije ovakve situacije, i ako ne dođe do rojenja, zbog nemogućnosti normalnog razvoja legla, poslije dvadesetak dana oslabiće snaga pčelinje zajednice, uz negativne posljedice po prinos meda, jer bagremova paša upravo tada počinje.

Pročitajte: Da li pčele razlikuju boje i kako obojiti košnice?

Blokadu plodišnog prostora možemo ublažiti korišćenjem skupljača cvjetnog praha. Takođ, veoma će biti korisno ako iz plodišta izvadimo jedan – dva rama sa najviše polena, a umjesto njih dodamo ramove sa satnim osnovoma. Problem ćemo znatno ublažiti, jer će plodišni prostor biti rasterećen, a mlade pčele zaposlene na izgradnji saća i stvaranju novog prostora matici za polaganje jaja. Izvađene ramove sa polenom bez pčela, dodaćemo pomoćnim društvima.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI