Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvo5 ključnih koraka do savršenih plodova paradajza

5 ključnih koraka do savršenih plodova paradajza

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U ovom tekstu donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam biti od velike koristi prilikom pravilnog uzgoja paradajza.

1. Prava sorta ili hibrid paradajza

Predstavićemo vam pet hibrida paradajza koji daju odlične prinose i visok kvalitet roda:

LINDA F1

Determinantni hibrid paradajza namjenjen za gajenje na otvorenom polju bez potrebe kolčenja. Plodovi su čvrsti, ujednačeni, težine oko 250 – 300 g, bez zelene kragne. Biljka je dosta bujna tako da odlično pokriva plodove sa mogućnošću dužeg stajanja posle branja. Odlikuje se visokom otpornošću na bolesti.

MICHAEL F1

Neodređen hibrid, vrlo rani. Odličan za proizvodnju u plastenicima. Idealan oblik ploda koji ne formira zeleni prsten. Plod težine oko 220 g svijetlo crvene boje, odličnog ukusa, dobro podnosi transport.

FUJI PINK F1

Veoma rani indeterminantni hibrid roze paradajza namijenjen prvenstveno za ranu plasteničku proizvodnju. Odličnog ukusa i veoma dobre čvrstoće. Biljke dosta jake i prolagođene uzgoju u zatvorenom prostoru. Plod okrugao, težine oko 200 g.

PINK IMPRESSION F1

Neodređen hibrid sa jedinstvenim odličnim ukusom. Plodovi ujednačeno roze boje, okrugli  prosječne težine oko 180 – 200 g, slatkog ukusa i dobre čvrstoće. Rani hibrid roze paradajza. Pogodan za uzgoj u zatvorenom prostoru i na otvorenom polju. Biljke imaju jaku energiju i lako se prilagođavaju na različite uslove.

PINK BOMB F1

Veoma dobar, rani, jako  prilagodljiv hibrid za poljsku proizvodnju. Formira okrugle plodove, roze boje, prosječne težine oko 200 g. Odličnog su ukusa i dobro podnose transport.

Uvoznik i distributer za BiH: Agrimatco doo

2. Pravilna sadnja paradajza

Na manjim površinama i porodičnim baštama, pri sadnji bujnijeg rasada za svaku biljku treba iskopati rupu prečnika 25-30 cm i duboku 25-20 cm na međurednom rastojanju od 80 do 100 cm, s tim što rupe treba da budu udaljene jedna od druge oko 20 cm, tako da se između biljaka u redu dobija rastojanje od 40 do 50 cm.

3. Đubrenje prilikom sadnje

Ako zemljište nije dobro nađubreno pri osnovnoj obradi i površinskoj pripremi, onda u svaku jamu (rupu) treba staviti pomalo NPK đubriva (10 : 30 : 20), nasuti 2-3 litra vode i izmiješati sa zemljom. U takvu sredinu spusti se grudva zemlje zajedno sa korijenom rasada, a okolo se navuče sitna, vlažna zemlja i dobro pritisne kako bi se što bolje uspostavio kontakt između žila korijena i zemlje.

Posebno treba voditi računa da se korijenov sistem ne stavlja na veću koncentaciju mineralnih đubriva i zaštitinih sredstava, jer može doći do jačeg oštećenja. Ako zemljište nakon sadnje rasada ipak nije dovoljno vlažno, treba ga zaliti mlakom vodom.

YaraMila BLUSTAR – ĐUBRIVO NOVE GENERACIJE ZA SIGURAN PRINOS I KVALITETAN ROD

4. Zalivanje

Prvo pravilo je da se biljka zalijeva pri samom korijenu, nikako po lišću. Paradajz je čak najbolje zalijevati tako što ćete izliti veću količinu vode u kanaliće između redova, znači još dalje od korijena.

5. Zaštita

Najčešća bolest koja može pogoditi paradajz je plamenjača.

Prvi simptomi su pjege koje nastaju na rubovima, premda mogu nastati na bilo kojem dijelu lista. One su nepravilnog oblika, s gornje strane lista svijetlo svie do svijetlo smeđe, kasnije postaju prozirne te za kratko vrijeme potamne, propadaju, odnosno suše se, dok peteljke lista ostaju dugo zelene.

Na naličju lista može se za vlažna vremena formirati bijela pučinasta prevlaka. Donje etaže obično su prve napadnute zbog dugotrajnije vlage.

Na stabljici se pjege obično javljaju na mjestima gdje izlaze lisne peteljke iz stabljike. To su mjesta na kojima se duže zadržava voda, pa se stoga lakše zaraze. Povrede imaju eliptičan oblik i zahvataju parenhim korijen. Na zelenim plodovima simptomi se očituju kao tamno obojene manje ulegnute pjege koje poprimaju bronzastu boju. Unutrašnjost ploda, endokarp, nije zahvaćen.

Za suzbijanje ove bolesti preporučujemo preparate: AZBANY 250 SC, upotrebljava se u dozi 0,75 l/ha; Equation Pro WG, upotrebljava se u količini 400 gr/ha i preparat RANMAN TOP koji se primjenjuje u količini do 0,5l/ha.

Pored plamenjače veliki problem u proizvodnji paradajza predstavljaju biljne vaši ali i mnogi drugi insekti.

Za suzbijanje biljnih vaši preporučujemo preparat TEPPEKI 500 wg.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Obrazovanje cvjetova i cvjetnih grana kod paradajza!

Tamarilo – Drvo paradajza koje daje veoma ukusne plodove

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI