Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaIzostavili ste jesenje đubrenje? Nadoknadite ga pred proljećnu sjetvu povrća

Izostavili ste jesenje đubrenje? Nadoknadite ga pred proljećnu sjetvu povrća

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukoliko na parcelama namijenjenim za proljećnu sjetvu povrća izostane jesenje đubrenje, taj nedostatak može da se nadoknadi i pred sjetvu. Ali, to se sada radi s mnogo većom pažnjom. Prvo treba uraditi hemijsku analizu zemljišta, a preporučena hraniva unositi depozitorima. 

Naime, poznato je da je osnovno đubrenje u jesen nezamjenljiva agrotehnička mjera, prije svega zbog sporije aktivacije fosfora i kalijuma, kao i poboljšane mineralizacije svih hranljivih elemenata u zemljišnom kompleksu u kojem ima manje azota. Kada se ono uradi u pravo vrijeme, zemljišta u proljeće ulaze bogatija hranivima i spremna za intenzivnu proizvodnju.

Pročitajte: Đubrenje biljaka preko lista – Zašto je važno i kako se primjenjuje

Prvo hemijska analiza pa đubrenje

Iz neznanja ili nemara, naši proizvođači često izostavljaju jesenje đubrenje i uzdaju se samo u primjenu kompleksnih đubriva predsjetveno ili, čak, samo azotnih u prihrani. Ovakva praksa sigurno ne može donijeti vrhunske rezultate u proizvodnji, a naročito ne u očuvanju kvaliteta zemljišta.

U ovakvim sutuacijama potrebno je prije proljećnog đubrenja uraditi hemijsku analizu zemljišta. Tek na osnovu tih rezultata može se obaviti predsjetveno đubrenje, ali i prihrana određenim kombinacijama, u pogledu kvaliteta, ali i količine hraniva.

Tačna je tvrdnja da na parcelama sa intenzivnom povrtarskom proizvodnjom često ima dosta hraniva zaostalih iz ranijih proizvodnih ciklusa. Ali, ona su obično u raskoraku sa potrebom gajene vrste, a postoji opasnost i da su nagomilana do stepena fitotoksičnosti (otrovnosti) za povrće, što se često dešava s fosforom u plastenicima i staklenicima.

Da bi se to izbjeglo, u predsjetvenom đubrenju prednost treba dati kompleksnim đubrivima na organskom nosaču, jer se bolje i brže rastvaraju i postepeno djeluju. Takođe, bolje djeluju kada se u zemljište unesu depozitorima, a i troškovi se smanjuju jer su potrebne manje količine. Kada se ovako unose, hraniva su mladim biljkama odmah pristupačna.

S obzirom na to da su naša zemljišta najčešće dobro snabdjevena kalijumom, a slabije fosforom, pametnim izborom formulacija mogu se ostvariti značajne uštede. Upotrebom određenih kombinacija izostavljaju se jedni elementi, drugi se forsiraju a, generalno, štedi se na dozama, čime se dodatno čuva kvalitet zemljišta.

Pročitajte: Koji PEPEO smije da se korsiti za đubrenje povrća?

Kan ima prednost u prihrani

Kada je u pitanju prihrana, kod svih vrsta povrća prednost treba dati KAN-u i folijarnoj primjeni mikroelementima, ako su osnovne hranidbene norme zadovoljene, što pokazuje rezultat hemijske analize zemljišta.

Poželjno je da se u proizvodnju postepeno uvode organska đubriva, kojih na našem tržištu ima sve više. Ona su odlična zamijena za stajnjak, koji je u sve većem deficitu. U posljednje vrijeme na našem tržištu ima mnogo biostimulatora, aminokiselina, hormonskih i drugih proizvoda.

Oni nisu štetni, naprotiv, mogu da budu od velike koristi, ali ne smiju se koristiti po svaku cijenu i napamet. Njih ima smisla koristiti samo ukoliko su svi ostali elementi savremene poljoprivredne proizvodnje i agrotehnike blagovremeno primijenjeni, ili – ukoliko je došlo do nepredviđenih uslova u proizvodnji (grad, oluja, nagli porast ili pad temperature…). U suprotnom, napraviće se trošak, a efekti će izostati.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI