Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljePopularna tehnika uzgoja zumbula u vodi

Popularna tehnika uzgoja zumbula u vodi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Postoje mnoge vrste koje se mogu koristiti za uređenje doma, a mi smo izdvojili lukovičasto cvijeće za proljetnu sadnju.

Dok se u prošlosti lukovičasto cvijeće koristilo isključivo za sadnju u vrtnim ili ukrasnim gredicama, danas stoji rame uz rame sa sobnim biljkama, a potražnja za njima kao ukrasnim biljkama u domu je rastuća.

Ako razmišljate o kupovini obratite pažnju na nekoliko detalja.

KVALITETA LUKOVICA KOJE KUPUJETE

Lukovice koje su smežurane ili osušene, a pogotovo ako su pokrivene s pljesni nikako ne treba kupovati. Kvalitetne lukovice su na pogled zdrave, čvrste i sa svih strana neoštećene.

IZBJEGAVAJTE PROŠLOSEZONSKE ZALIHE LUKOVICA

Lukovičasto bilje poput dalije sadi se na proljeće, pa ih je pametnije kupovati kad im je sezona.

PRIJE ODLASKA U DUĆAN INFORMIRAJTE SE O CVIJEĆU KOJE KUPUJETE

Neke vrste lukovičastog bilja ne mogu prezimiti naše kontinentalne zimske temperature, poput sparaxisa, frezije i drugih. Takođe lukovice odaberite da budu u skladu s mjestom gdje ćete ih posaditi.

Pročitajte: ZUMBUL – Sadnja, uzgoj, održavanje

LUKOVIČASTO CVIJEĆE ZA PROLJETNU SADNJU

• Ljiljan (Lilium) – voli sunčane pozicije i dobro drenirano tlo

• Ananas ljiljan (Eucomis) – podnosi sjenu i niske temperature

• Plamena zvijezda (Liatris) -preživjeće sušu iako voli vlažna dobro drenirana tla

• Afrički ljiljan (Agapanthus) – snažna trajnica za sunčane pozicije

TULIPAN U SVAKO DOBA GODINE

Od svega lukovičastog cvijeća, tulipan je najpristupačnija biljka na tržištu. Ne postoji cvjećara koja u ponudi nema tu jednostavnu i elegantnu biljku tokom cijele godine. Postoji u bezbroj boja, a do danas je broj kultiviranih sorta nastalih ukrštanjem narastao na nevjerojatnih 12 hiljada. Porijeklom je iz Male Azije i uzgaja se isključivo kao ukrasna biljka, a Nizozemska je najpoznatiji proizvođač tulipana

LUKOVICE U VRTU

Lukovice koje cvatu u proljeće sade se u jesen jer zahtijevaju neprekidni period niskih temperatura koje stimulišu razvoj korijena. U vrtnim centrima tada je i najveći izbor različitih vrsta, no jesenski asortiman može se naći i u proljeće na njihovim policama po nešto povoljnijim cijenama.

Pročitajte: Otkrivamo koje će tri cvjetnice biti najtraženije ovog proljeća, a lako ih je uzgojiti

UZGAJANJE ZUMBULA U VODI

Tehnika uzgajanja lukovičastog cvijeća u vodi je jednostavna, no prvo za to treba nabaviti adekvatnu staklenu čašu koja će omogućiti da je lukovica iznad vode, odnosno da ne dodiruje vodu. Vaza s lukovicom mora se držati na hladnome mjestu do 10 °C bez pristupa sunčeve svjetlosti sve dok dugačko korijenje ne ispuni teglicu, a iz lukovice naraste izbojak svijetlozelene boje i dužine do 7 cm. U tom se trenutku biljka stavlja u topliju prostoriju gdje se gornji zeleni dio prekriva papirnatom neprozirnom vrećicom sve dok je cvjetni pup rastom ne nadigne.

Staklenke s lukovičastim cvijećem možete postaviti na prozorsku dasku, no ako želite da cvijet duže traje, smjestite ih podalje od radijatora i direktne sunčeve svjetlosti.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI