Nedjelja, 3 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVinogradarstvoIzbor položaja za podizanje vinograda

Izbor položaja za podizanje vinograda

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Izbor položaja za podizanje vinograda – Ukoliko se vinograd podiže u rejonu, podrejonu ili vinogorju sa razvijenim vinogradarstvom, mogu se iskoristiti dugogodišnja praktična iskustva koja služe kao osnova za orjentaciju u pogledu izbora sorata, zemljišta i položaja za podizanje vinograda.

Međutim, ukoliko se osvajaju nove površine, gdje vinova loza nije gajena, onda se bez prethodne studije o agroekološkim uslovima ne preporučuje podizanje vinograda, s obzirom na to da je vinova loza veoma osjetljiva na nepovoljne klimatske i zemljišne uslove.

Pročitajte: Zašto vinova loza plače?

Izbor i ocjena pogodnosti jednog zemljišta ili zemljišnog kompleksa ili parcele u području gdje vinova loza ranije nije gajena mora se bazirati na provjeri agrobioloških i privredno-tehnoloških osobenosti sorti vinove loze koje se žele gajiti u datim agroekološkim uslovima, ekološkim uslovima, uslova predjela, zemljišnog kompleksa ili parcela namijenjenih podizanju vinograda, mogućnosti primjene agrotehničkih i meliorativnih mjera radi ublažavanja štetnog djelovanja nepovoljnih činilaca sredine (ukoliko je to neophodno), mogućnosti primjene savremenih agrotehničkih mjera koje će omogućiti poboljšanje kvaliteta grožđa i vina i prerađevina od grožđa i vina, mogućnosti visoko rentabilne proizvodnje grožđa i vina.

Izbor položaja za podizanje vinograda u potpunosti zavisi od činilaca kao što su ekspozicija, inklinacija i konfiguracija zemljišta. Za najbolji položaji za vinograd smatraju se blage kose okrenute jugu ili jugozapadu, gde vinova loza najbolje uspjeva, grožđe sadrži više šećera i aromatičnih materija, bogatije je bojenim materijama, vino ima veću količinu alkohola, harmoničniji odnos između alkohola i ukupnih kiselina, a bolji su i kvalitet grožđa i vina.

Pročitajte: Vinova loza – Rezidba za rod

Osim toga, prinos grožđa je stabilniji, loza bolje sazrijeva, bolje podnosi niske temperature zimi i dugovječnija je. U povoljnim klimatskim uslovima mogu se iskoristiti i položaji okrenuti jugoistoku, strogo vodeći računa o izboru sorte, toplotnoj sumi osvjetljenosti i drugim faktorima koji direktno ili indirektno utiču na prinose i kvalitet grožđa i vina.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI