Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiPojavila se čokolada sa čvarcima

Pojavila se čokolada sa čvarcima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Poslije prvoaprilske šale da će mini Plazma keks biti zelena i slatko-povrćnog ukusa, istog mjeseca uslijedila je najava hrvatske fabrike slatkiša Kraš da pravi čokoladu sa čvarcima – i to ozbiljno.

Ograničena serija ovih slatko-slanih proizvoda prodavaće se 30. aprila u njihovoj prodavnici u Zagrebu, najavili su na Twitteru.

“Tražili ste, dobili ste! Dorina Čvarak je stvarno tu!”

Kao i kada su se prije nekoliko godina pojavili čoko smoki, plazma slana i ledena krem bananica mnogi na Balkanu su negodovali, a Kraš je izazvao posebno veliku pažnju jer su uz njihove slatkiše tradicionalnih ukusa odrastale mnoge generacije u bivšoj Jugoslaviji.

Nekima su omiljene bile Domaćica i Bajadera, a drugima bombone 505 sa crtom, Životinjsko carstvo i Kiki bombone.

Kako idu kakao i mast?

Raznoliki ukusi čokolada i slatkiša u međuvremenu su postali uobičajeni, pa su prvoaprilsku najavu Plazma keksa sa ukusom čokolade i brokolija mnogi shvatili ozbiljno.

Istog dana u Hrvatskoj je predstavljena mesnata čokolada.

“Slasna ili masna? Dorina u saradnji s Mesnom industrijom Braća Pivac predstavlja limitiranu čokoladu s čvarcima! S kim ćeš je prelomiti?”, objavljeno je na društvenim mrežama hrvatskog proizvođača slatkiša na svjetski Dan šale.

Shvativši da im je fora bila “toliko dobra” iz Kraša su otišli korak dalje – umjesto da kažu “aprilili”, nekoliko nedjelja kasnije poručuju: “Tražili ste i dobićete”.

“Ono što su započeli prvog aprila, u Krašu će dovršiti poslJednjeg aprila. Naime, u rekordnom roku napravljena je Dorina Čvarak od 100 grama, s minimalno 50 procenata udjela kakaa i pažljivo biranim hrskavim čvarcima”, navodi se u saopštenju Kraša dostavljenom BBC na srpskom.

Ova ručno rađena čokolada proizvodi se u ograničenoj seriji.

Najava prodaje izazvala je brojne reakcije na društvenim mrežama, među kojima je bilo mnogo duhovitih.

Nisu svi pozitivno reagovali, nekima je ova kombinacija ukusa bila, kako je navela jedna korisnica Twittera, uznemirujuća.

Mnogi su tražili nove ukuse, prilagođene lokalnim tržištima.

To i ne čudi pošto je za gastronomske ljubitelje ukusa iz Srbije fabrika Čipsi napravila svojevremeno čips sarma i čips sa kiselim krastavčićima.

Zašto firme to rade?

Proizvođači pokušavaju da osvježe brendove i da naprave što više novih proizvoda koji će biti tržištu interesantni, ocjenjuje marketinški stručnjak Borislav Miljanović.

“Kupci hoće da probaju nove proizvode, hoće nešto novo i ovo je odgovor proizvođača na to. Da li je taj miks ukusa dobar ili nije, to će se pokazati vremenom, kad počnu masovno da prodaju taj proizvod”, kaže Miljanović za BBC na srpskom.

Odluci fabrike vjerovatno je prethodilo istraživanje koje je pokazalo da može da bude zanimljivo kupcima, dodaje.

“U svakom slučaju, to neće škoditi njihovom osnovnom brendu. Ja bih probao čokoladu s čvarcima, a sad da li bih je jeo i da li bi mi se svidela, ne znam”, kaže uz osmijeh.

Tradicija duža od Jugoslavije

Fabrika Kraš je nadživjela Jugoslaviju.

Osnovana je sedam godina prije te države, 1911. kao prvi industrijski proizvođač čokolade u jugoistočnoj Evropi i jedno vrijeme je imala titulu dobavljača kraljevskog dvora u Beču i Budimu.

Poslije Drugog svjetskog rata, 1946. godine postaju prva robna marka na ovim prostorima.

Od 1950. ujedinjuju se sa preduzećem Bizjak i nekoliko manjih fabrika slatkiša pod zajedničkim imenom antifašističkog borca i narodnog heroja Josipa Kraša.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI