Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoIshrana kokoški u ljetnjim mjesecima

Ishrana kokoški u ljetnjim mjesecima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Talasi vrućine, vlaga, zamjena perja (mitarenje), sastavni su dio ljeta za većinu peradi. Stoga je pravilna ishrana, tokom ovog godišnjeg doba, najbolja prirema za živinu da može zdrava da dočeka jesen i zimu. U ovom tekstu možete pročitati savjete sa čime bi trebalo hraniti kokoške tokom ljeta, a šta nikako ne bi trebalo da im dajete.

Karakter ljetnjih obroka za kokoške

Prirodna je pojava da vaše kokoške jedu manje zrnevlja tokom ljetnjih mjeseci i to zahvaljujući različitim faktorima koji utiču na to. Prvenstveno, ljeti je na raspolaganju mnogo drugih ukusnijih stvari koje kokoške radije konzumiraju, poput buba, trave, raznih korovskih biljaka i crva.

Takođe, baš kao što je to slučaj i sa ljudima, i živina gubi apetit tokom ljetnjih vrelina, te i zbog toga konzumira manje zrnaste hrane u svojim obrocima.

Hrana visoke hranljive vrijednosti

Usljed toga što će se kokoške slabije hraniti tokom toplih ljetnjih mjeseci, od posebne važnosti je da hrana koju dobijaju bude visoko hranljiva, čime se osigurava da živina unosi sve potrebne nutrijente kako bi mogla da ostane zdrava.

S tim u vezi, probiotci za kokoške mogu biti dobro rješenje za održavanje njihovog dobrog zdravlja. Probiotici su sadržani u, primera radi, jabukovom sirćetu ili fermentisanim žitaricama. Jogurti sa živim bakterijskim kulturama kao i kefir, takođe, predstavljaju dobre izvore prirodnih probiotika.

Ipak, treba biti obazriv da se ne pretjera sa davanjem mliječnih proizvoda živini. Male količine su poželjne, dok velike mogu izazvati poremećaj u digestivnom traktu, izazavan proteinima iz mlijeka – prenosi Agromedia.

Da li je kokoškama koje pasu potrebno davati i kupovnu hranu?

U nastojanju da uštede, mnogi uzgajivači živine okreću se ka konceptu prirodne ishrane kokošaka na otvorenom, umjesto hranjenja komercijalnim proizvodima. Kokoške koje slobodno pasu mogu da napreduju i bez ikakvih dodataka u ishrani, sve dok je ona bazirana na svježim biljkama i insektima.

Unos proteina tokom ljetnjih mjeseci je posebno važan za kokoške, budući da se u ovom periodu pripremaju za mitarenje. Ishrana sa mnoštvom proteina ubrzaće nastupanje procesa mitarenja i biti od pomoći kokoškama prilikom rasta novog perja. Takođe, kalcijum kao suplement u ishrani kokošaka osiguraće da ljuske od jaja ostanu čvrste, a da istovremeno, nivo kalcijuma kod kokoške ne opadne.

Stoga, ako odaberete da ne koristite komercijalnu hranu u ishrani kokošaka tokom ljeta, pažljivo posmatrajte njihovo zdravstveno stanje. Gubitak težine, boja kože, stanje kreste i podvaljka mogu poslužiti kao pokazatelji da li ishrana na otvorenom odgovara kokoškama i da li kroz nju dobijaju dovoljno nutrijenata.

Odmjeren ljetnji režim ishrane uključivao bi žitarice tokom jutra i večeri dok bi većinu dana kokoške slobodno šetale i pasle.

Čime ne treba hraniti kokoške tokom ljeta

I dok mnogi uzgajivači živine brinu oko toga kako da zagrijeju kokoške tokom zime, neuporedivo je važnije kako da se živina rashladi tokom ljeta, a u tome ishrana igra važnu ulogu.

Naime, tokom ljetnjih mjeseci, poželjno je izbjegavati zrnevlje kukuruza u ishrani živine, budući da kukuruz sadrži velike količine ugljenih hidrata koji oslobađaju toplotu. Ovakva ishrana kod kokoške stvara osjećaj dodatne vrućine zbog čega živina pati.

Sa druge strane, kokoške rado tokom ljeta konzumiraju povrće koje rashlađuju tijelo poput lubenice. Takođe, preferiraju i smrznuto bilje, smrznuto povrće i voće kao i nanu koja je potpuno bezbjedna u ishrani kokošaka.

Pored adekvatne hrane, kokoškama je tokom ljeta obavezno obezbjediti stalan pristup svježoj vodi. Voda treba tokom dana da bude u sjenci kako se ne bi nepotrebno zagrijevala.

Smanjenje rastura hrane i odbijanje glodara

Viseće hranilice postavljene u ravni sa kokošijim grudima smanjiće razbacivanje hrane izvan činija. Uz to, viseće hranilice smanjuju pojavu glodara, kao i mogućnost da dospiju unutar nje.

U cilju preduzimanja mjera potpune predostrožnosti, hranu možete pokupiti i tokom noći odložiti na sigurno mjesto, jer možete biti sigurni da kokoške neće jesti tokom noći. Kada živina ode na legalo ona odatle ne ustaje prije pojave jutarnje svjetlosti, te ako ste u mogućnosti da otvarate kokošinjac u ranim jutarnjim satima, nema potrebe  da hrana ostaje u njemu tokom noći.

Takođe, važno je izbjeći pretjerano hranjenje živine tokom ljetnjih meseci. Nakon što steknete utisak o tome koliko hrane živina dnevno konzumira, vršite prilagođavanja u odnosu na to. Ako zapazite ostatke hrane u hranilicama na kraju dana, smanjite obim jutarnjeg obroka. Sa druge strane, ako su posude počišćene tokom dana, neophodno je pojačati sljedeću dozu obroka.

Izvor: Backyard poultry

PROČITAJTE:

Kako nasaditi kokošku – Ovako su se nekada proizvodili pilići

3 načina da sačuvate travu iako imate koke u dvorištu

Šta trebate uraditi da sačuvate kokoške od toplotnog udara

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI