Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPronašao veliku bijelu loptu na njivi, a potom je shvatio da to...

Pronašao veliku bijelu loptu na njivi, a potom je shvatio da to nije dječja igračka /FOTO/

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U naselju Loznica, u Čačku, Sreten Zimonjić naišao je na rijedak primjerak. U hladu kruške primetio je veliku bijelu loptu.

– Bio sam ubjeđen da su djeca zaboravila loptu u šumi i prišao sam da je podignem. Međutim, kad sam došao do nje shavtio sam da ona raste iz zemlje. Može biti samo neka gljiva, ali ne znam da li je otrovnica. U svakom slučaju ne izgleda normalno, ni obično – rekao je Sreten za RINU.

Biolog Duško Brković otkriva da se radi o jednoj vrsti gljive puhare. Ovakvu vrstu mještani još uvijek nisi vidjeli u svojoj okolini.

– Tako veliki primjerci mogu biti vezani samo za puharu, koja ukoliko su vremenski uslovi odgovarajući može dosta da poraste, čak i da ima obim veći preko metar. Nisu otrovne, ali ne mogu se svrstati ni u jestive vrste. Jestiva je samo dok je bijela i mlada, a kasnije kad se samelje njihov prah se može koristi u medicini – kaže Brković.

Mlade gljive puhare su izrazito bijele, dok stariji primerci mogu da poprime žućkastu boju. Postoje i puhare otrovnice, ali one su izrazito sunđeraste i vrlo rijetko se sreću.

Proces sazrijevanja traje veoma kratko, pa je prava sreća ukoliko je neko pronađe, a Sreten je očigledno jedan od rijetkih.

Izvor: rina.rs

PROČITAJTE:

Crno zlato cijedi se iz panjeva starog bora: Nekada su od njega živele mnoge porodice

Biznis mladih Tuzlaka doživio bum ovog proljeća – Svježe ubrane gljive bukovače dostavljaju i na kućnu adresu

Počeli uzgajati romanovske ovce novcem od podrške porodiljama

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI