Subota, 2 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoZaštita maline poslije završene berbe za veći prinos sljedeće godine

Zaštita maline poslije završene berbe za veći prinos sljedeće godine

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zaštita maline – Tretiranje maline nakon završene berbe (sredina jula, tokom avgusta). Poslije obavljene berbe treba ukloniti sve stare, dvogodišnje izdanke, treba odstraniti opalo lišće, oboljele izdanke i sve izdanke sa zadebljanjima koja su nastala kao posljedica oštećenja od prstenara. Njih obavezno iznijeti iz zasada i spaliti.

Nakon berbe potrebno je nastaviti sa navodnjavanjem, jer se tada priprema rod za sljedeću godinu.Takođe, treba izvršiti i jedno tretiranje protiv bolesti i štetočina. Odlični rezultati u zaštiti maline od bolesti i štetočina postižu se kada se nakon berbe izvrši jedan tretman preparatom QUADRIS (za suzbijanje parazita prouzrokovača sušenja izdanaka Didymella applanata, sa dodatkom nekog insekticida (MOSPILAN, CONFIDOR, ACTARA, i dr.) za suzbijanje štetnih insekata.

Nakon desetak dana primjeniti neki od bakarnih preparata: CUPROXAT, BAKARNI KREČ, BLAUVIT, FUNGURAN-OH, KUPRAGRIN, EVEREST, NORDOX, KOCIDE, BAKARNI-OKSI-HLORID BAKROCID, BORDOVSKA ČORBA, i dr.

Zaštita maline poslije berbe obezbjeđuje dobru kondiciju zasada i bolje rezultate sljedeće godine u berbi. Tako osnažena i zaštićena malina će lakše prebroditi zimski period i proljećne mrazeve.

Primjenite i preparate sa cinkom i borom jer će doprinjeti kvalitetnijem formiranja generativnih organa – cvjetnih pupoljaka za sljedeće proljeće. Ojačajte i izdanke koje ste ostavili za sljedeću godinu preparatima sa silicijum koji doprinosi odrvenjavanja izdanaka, da jači dočekaju jesen i zimu

Izvor: PSSS Leskovac , mr Gordana Jovanović

PROČITAJTE:

Organska proizvodnja sorte maline Vilamet

Navodnjavanje kupine i maline

Preventivne mjere u zaštiti maline

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI