Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvo3 načina da sačuvate travu iako imate koke u dvorištu

3 načina da sačuvate travu iako imate koke u dvorištu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Seoski šarm je i dalje tu, ali način uzgoja je drugačiji, jer su kokoške više dvorišni ljubimci, a manje ptice koje se uzgajaju isključivo zbog jaja i mesa za ljudsku ishranu i očekuje se da će živjeti mnogo godina. Takođe, danas im se pruža mnogo bolja zdravstvena zaštita i veća lična pažnja. Ono što je najvažnije, u dvorištu se ne drži puno kokošaka.

Ipak, kokoške mogu da naprave dar-mar ako niste pažljivi. Evo nekoliko savjeta kako da održite svoje dvorište, a da istovremeno uživate u jatu kokošaka.

1. Izbjegavanje zagađenja

Malo jato kokošaka u dvorištu će obožavati da jede travu, a nemoguće je da pojedu svu travu u dvorištu. Ono što uništava travu je visok sadržaj azota u svježem kokošijem izmetu. U ograđenom prostoru, gdje kokoške provode vrijeme, nagomilani sloj kokošijeg izmeta guši i hemijski spaljuje travu, uništavajući sve što raste samo za nedelju dana.

Sa druge strane, mala količina kokošijeg izmeta predstavlja vrlo efikasno đubrivo. Ukoliko se kokoške rotiraju po dvorištu rasipaće svoje izlučevine po cijeloj površini i zapravo će je na taj način đubriti, bez ikakvih toksičnih nakupljanja. Naravno, i dalje morate redovno da čistite kokošinjac, a tako sakupljen materijal može da bude dio komposta.

2. Poštujte granice svog prostora

Uzgoj previše kokošaka u dvorištu će zapravo da vam uništi dvorište i pretvoriće ga u predvidivu smeđu površinu. Ukoliko uzmete pravi broj kokošaka prema veličini svog prostora i dalje ćete imati travu u njemu.

Zato je preporuka da se počne sa malim jatom. Tako se dobija osjećaj koliko dobro možete da ispratite čišćenje kokošinjca i da ih rotirate po dvorištu. Dugoročno, ovo će da spasi vašu travu. Obično na jednog petla dolazi 8 do 10 kokošaka.

3. Pustite travu da raste

Ukoliko pustite travnjak da bude malo veći, bolje će moći da izdrži visok nivo azota iz kokošijeg izmeta. Kratka trava, sa druge strane, već je sklona isušivanju što je čini ranjivijom na uništavanje od strane kokošaka.

Kada kosite travu, razmislite da je i ostavite tu. Naime, ukoliko se trava pokupi, kokoške će nagrnuti na ukusnu podrezanu travu, čeprkajući i čupajući je iz korijena. Nabacana, tek pokošena trava će zapravo biti njihova prava poslastica, budući da kokoške više vole lakši posao, kada je isti na raspolaganju, pa će se najesti pokošene trave, a da nisu dvorište izgrebale do zemlje.

Izvor: Hobby farms

PROČITAJTE:

Posmatrajte ponašanje pilića i osigurajte dobar uzgoj

Šta trebate uraditi da sačuvate kokoške od toplotnog udara

Ishrana kokošaka tokom ljetnjih mjeseci

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI