Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaStručnjaci apeluju: Nije bezbijedno jesti zeleni i proklijali krompir - pun je...

Stručnjaci apeluju: Nije bezbijedno jesti zeleni i proklijali krompir – pun je toksina

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prije nego što skuvate zeleni ili proklijali krompir ne bi bilo loše provjeriti šta stručnjaci imaju da kažu o njegovoj zdravstvenoj ispravnosti.

Krompir sadrži vrstu prirodnog toksina koji u većoj količini može izazvati mučninu nakon konzumiranja. “Krompir sadrži dvije vrste glikoalkaloida, prirodne toksine, zvane solanin i čakonin. Iako se prirodno nalaze u krompiru, njihova koncentracija je najveća u udubljenjima, proklijalim vrhovima i zelenoj kori”, kaže Lauren Haris-Pinkus, autorika knjiga o zdravoj ishrani.

Pročitajte: Kako napraviti mlijeko od krompira

Zelena boja krompira obično potiče od hlorofila koji je, iako nije otrovan, pokazatelj da postoji višak koncentracije glikoalkaloida i da takav krompir ne treba jesti. “Svježi krompir ne bi trebalo da bude proklijao niti da ima bilo kakvu zelenu nijansu na kori”, kaže Haris-Pinkus.

Ako se zelena boja javlja bez klijanja, tada ta promjena boje može biti pokazatelj kvarenja. Ako kora krompira izgleda zelenkasto ili ako ima proklijalih izdanaka, moraćete krompir da očistite ili bacite zavisno od toga kolika površina je zahvaćena.

Zašto nije bezbijedno jesti proklijali krompir?

Klijanje je pokazatelj da su nivoi toksina previsoki i krompir više nije bezbijedan za konzumaciju. Prema riječima Diane M. Pei, sertifikovane stručnjakinje za informacije o otrovima na Poison.org, solanin i čakonin mogu izazvati simptome kao što su povraćanje, bolove u stomaku, nepravilnu stolicu, dijareju, glavobolju, crvenilo kože, zbunjenost i groznicu. Simptomi se obično javljaju kroz nekoliko sati, ali u nekim slučajevima može potrajati i do jednog dana.

Kako smanjiti toksičnost ili ukloniti klice s krompira?

Najbolji i nabezbijedniji način je potpuno izbacivanje krompira koji sadrže zelene mrlje ili klice. “Nažalost, kuvanje ne uništava loša jedinjenja u krompiru, zato nije preporučljivo pripremati ili jesti proklijali krompir ili onaj sa zelenim dijelovima”, kaže Haris-Pinkus. “Međutim, vjerovatno je u redu jesti krompire koji su proklijali ako možete da odrežete cijelu klicu i sve zeleno obojene dijelove krompira i ako nisu naborani i smežurani’, dodaje. Osim toga, posebno pažljivi treba da budete ako jedete krompir s korom, jer su upravo tu nataložene najveće količine toksina.

Kako pravilno skladištiti krompir?

Prema riječima stručnjaka, za početak, ako možete, izbjegavajte kupovinu veće količine krompira, radije kupujte samo onoliko koliko vam je potrebno i time izbjegnite nepotrebno kvarenje. “Višak krompira čuvajte na hladnom i tamnom mjestu i svakako pazite da ih držite podalje od luka, koji otpušta materije koje mogu prouzrokovati brže klijanje krompira”, savjetuje Haris-Pinkus.

Izbjegavajte visoke temperature, držite ih podalje od kuhinjskih aparata i pazite da budu dalje od direktne sunčeve svjetlosti. Prekomjerno izlaganje svjetlu prouzrokuje nakupljanje solanina koji kori daje zelenu boju.

Takođe, izbjegavajte da krompir stavljate u frižider ili zamrzivač jer niske temperature prouzrokuju pretvaranje krompirovog skroba u šećer, što rezultira slatkim ukusom i promjenom boje prilikom kuvanja.

Izvorb92.net
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI