Nedjelja, 4 Decembra, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeRazmnožite NEVEN pomoću njegovih LATICA

Razmnožite NEVEN pomoću njegovih LATICA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Želite li znati kako uzgajati neven iz latica? Ova tehnika je super jednostavna i potpuno besplatna, a možete imati neograničeno mnogo biljaka u trenu!

Većina vrtlara uzgaja biljke iz sjemena ili reznica, ali ćete se iznenaditi kada otkrijete da se  neven može uzgajati iz latica! Ovo je jednostavan, super lak i koristan metod gajenja nevena.

Evo kako uzgajati biljke nevena iz latica

Uzgoj nevena iz latica je poput uzgoja iz sjemenki. Stvar je u tome što njegov cvijet sadrži sićušne sjemenke na dnu latica, a kada raspršujete latice po tlu, na taj način sitne sjemenke završavaju u zemljištu.

Proces je stvarno jednostavan. Sve što trebate učiniti je skupiti malo suvog cvijeća. Takođe možete odrezati cvatove i ostaviti ih da se osuše na suncu ili suvoj sjeni 3-4 dana.

Nakon što su cvjetovi suvi i papirnati, zgnječite ih na vrh lonca, posipajući latice posvuda po podlozi za uzgoj kao što biste posipali solju svoje omiljeno jelo!

Zdrobljene latice prekrijte vrlo tankim slojem fine zemlje i gotovi ste.

Važni savjeti koje ne smijete propustiti

Odaberite najzrelije, najveće i najzdravije cvijeće za bolju stopu razmnožavanja i zdrave biljke.

Prije toga trebate prethodno navlažiti podlogu za uzgoj.

Pročitajte: Neven – Biljka za 100 bolesti

Takođe latice će djelovati kao kompost i malč. Oni će pomoći da podloga za uzgoj ostane vlažana kako bi sjeme brzo klijalo. Latice će se takođe brzo razgraditi, oslobađajući hranjive materije koje će pomoći u rastu sadnica.

Nakon što posipate latice po podlozi, morate pričekati nekoliko dana. Ako je temperatura tla topla, primijetit ćete neograničeno pojavljivanje biljaka nevena unutar 1-2 sedmice.

Zatim možete presaditi najzdravije sadnice u zasebne posude kada budu visoke nekoliko centimetara. Biljka će biti spremna za cvjetanje za 4-7 sedmica.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

[td_block_2 custom_title="Aktuelno"]