Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoGajenje borovnice u plastenicima

Gajenje borovnice u plastenicima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Radi postizanja viših cijena na tržištu podižu se plastenici u kojima se gajenje borvnice obavlja u kontejnjerima

Plastenici su dužine od 18-30 m a širine do 8 m, visine 3,5-4,5 m. Pokrivne folije sa bočnih strana plastenika se podižu po potrebi u toku visokih dnevnih temperatura, kako bi se obezbijedilo strujanje vazduha i provjetravanje, kao i u vrijeme izvođenja agrotehničkih mera.

Biljke se sade pojedinačno u saksije, čija je zapremina 20 l supstratne smješe. Supstrat mora biti kisele reakcije (ph 4,2 – 4,8 ). Kada se žbun razvije i stupi u punu rodnost izvodi se presađivanje u veće saksije prečnika do 40 cm. Od momenta unošenja biljaka u tunel posle tri mjeseca počinje zrenje plodova.

Ovi kontejneri se mogu unositi i u zagrijane staklenike krajem decembra, posle završetka biološkog mirovanja. Oprašivanje se obezbjeđuje uz pomoć bumbara.

Zrenje počinje već sredinom aprila, a nakon završetka berbe kontejneri sa biljkama se mogu iznijeti kako bi se prostor racionalno iskoristio za proizvodnju neke druge kulture. Ovi staklenici su opremljeni najmodernijim sistemima za održavanje vlažnosti, temperature i svjetlosti, kako bi se obezbijedili optimalni uslovi za gajenje borovnice.

PSSS Užice

Nebojša Brzaković – dipl.inž.poljoprivrede

PROČITAJTE:

Borovnica – kraljica zdravlja

Kako da uzgojite borovnice na terasi

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI