Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiTuzlanski kanton nudi Iranu piletinu i koks, Iran njima datule i agrume

Tuzlanski kanton nudi Iranu piletinu i koks, Iran njima datule i agrume

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Tuzlanski kanton Iranu može ponuditi piletinu, proizvode iz drvne i elektro industrije, te koks. S druge strane, za ovaj kanton zanimljiv je uvoz hurmi, odnosno, agruma i proizvoda od njih koje proizvodi Iran.

Zaključak je to jučerašnjeg sastanka predstavnika Kantonalne privredne komore Tuzla i ambasade Republike Iran koji su razgovarali o jačanju privredne saradnje.

– Prošle godine Tuzlanski kanton je uvezao voća iz Irana u vrijednosti 580.000 KM. Mi to ove godine želimo povećati. Uticaj pandemije se osjetio jer smo imali oko 60.000 KM uvoza. To je malo – pojasnio je Nedret Kikanović, direktor Kantonalne provredne komore Tuzla.

Do sada uvoz iz Irana za TK nije bio direktan, a uspostavljanjem pomenute saradnje, proizvođači agruma, orašastih plodova i drugog voća, bili bi direktno u kontaktu sa trgovcima iz TK. Što se tiče izvoza iz TK za Iran, prošle godine je ostvaren izvoz drvne industrije u vrijednosti od 1,3 mil KM, a ukupno izvoza je bilo 4,7 mil KM. Ukupna vrijednost izvoza iz TK za Iran za prošlu godinu je oko 880.000 KM.
– Postoje ogromni kapaciteti za saradnju ove dvije zemlje. Ta trgovinska razmjena raste iz godine u godinu. Nastojimo da se trend rasta nastavi i dalje – kazao je Jaaber Vasigh, zamjenik ambasadora Republike Iran i šef Odjela za ekonomska pitanja u iranskoj ambasadi u BiH.
On bi trebao naredne sedmice obaviti razgovor sa predstavnicima Privredne komore Irana te bi se nakon toga treba održati videokonferencija iranske i tuzlanske privredne komore sa privrednicima iz obje zemlje. Za privrednike, posebno uvoznike, potencijalna saradnja bi bila izuzetno korisna.
– Oni su nam ponudili paletu proizvoda. Najinteresantnija je datula, hurma. Ta paleta robe je prisutna kod nas i konkurenta. Nadamo se toj videokonferenciji kako bi se više približili tome, pogledali to pakovanje. Pričali smo i o citrusima. Nas je interesovalo u kojem dobu se proizvode, da li su konkurentni tada. Uvozimo dosta tursku robu koja je blizu iranskoj – kazao je Miralem Halilović, predstavnik firme Zemax iz Gradačca koja se bavi uvozom voća i povrća.
Halilović je kazao da se više od 200 šlepera godišnje uveze robe iz Turske.
Izvor: eKapija
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI