Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoOktobar je pravo vrijeme za SJETVU GRAŠKA!

Oktobar je pravo vrijeme za SJETVU GRAŠKA!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jesenja sjetva graška obavlja se od sredine do kraja oktobra, kako bi sjeme moglo da isklija, biljka da se razvije, naraste 5 do 7cm i formira nekoliko listova, te u ovoj fazi razvića bila pripremljena da opstane i podnese zimske vremenske uslove proizvodnje bez oštećenja.

Jesenja sjetva graška – Savjeti

Za jesenju sjetvu graška, koja daje veće prinose i bolji kvalitet, treba birati sorte kasnijeg vegatacionog perioda, a za sjetvu se koristi nešto veća količina sjemena za razliku od proljećne sjetve, jer dolazi do propadanja u toku zime zbog hladnoće. Dubina sjetve je 2-3cm nakon čega sljedi obavezno valjanje zemljišta, a u slučaju nedovoljnih padavina i zemljišne vlage, potrebno je zalivanje. Najbolja zemljišta su ocjedna, srednje laka do srednje teška, neutralne pH reakcije.

Najbolji način sjetve koji se preporučuje je sjetva u dvorede leje, odnosno sa razmakom od 30-35cm između redova, nakon čega je najbolje napraviti razmak od pola metra. Ovakav način sjetve preporučuje se iz razloga što se biljke naslanjaju jedna na drugu i ne padaju na zemlju, te nema potrebe za postavljanjem špalira što predstavlja dodatna finansijska ulaganja i potrebu angažovanja radnika.

Ukoliko se odlučite za jesenju sjetvu graška, obratite pažnju na đubrenje zemljišta. Naime, grašak je biljka koja ne podnosi pretjerano hranljivih materija u zemljištu, jer se može desiti da biljka formira veliku vegetativnu masu, dok će kvalitet i kvantitet mahuna biti smanjen u velikoj mjeri.

Izvor: agronews.rs

PROČITAJTE:

Jesenja sjetva spanaća

Jesenja proizvodnja crnog luka

Posij u septembru, jedi već u oktobru – brzorastuće povrće

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI