Srijeda, 6 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoZaštitite voćke od mraza na pravi način i spriječite štetu

Zaštitite voćke od mraza na pravi način i spriječite štetu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Nakon ubiranja voća tokom ljeta i jeseni neophodno je pripremiti voćnjak za zimu. To uključuje pružanje zaštite od hladnih temperatura, glodara i infekcija. Sljedeća tri koraka pomoćiće vam da imate zdravo drveće, spremno za berbu naredne godine.

Malčiranje voćaka

Malčiranje voćaka debelim slojem organskog materijala zaštitiće korijenje od niskih temperatura.

Budući da voćke često prirodno rastu uz rub šuma, gdje je tlo prepuno grana i lišća, najbolje je koristiti sličan materijal. Sitni drveni komadi, slama i lišće obično su najdostupniji i štitiće korijenje drveća tokom zime. Kako se ovaj malč raspada sljedećeg proljeća, zemlji daje blago kiseli pH koji je voćkama potreban za dobar rast.

Drveni komadići su vrijedan izvor malča i minerala s visokim udelom ugljenika. Najviše minerala imaju grančice, a mogu da se koriste one koje nisu veće od 5-6 cm i mogu da se upotrebe zdrave graničice od proljećne rezidbe.

Slama je, takođe, izvanredan sastojak malča. Za razliku od sjena, odličan je izolator, jer ima šuplje stabljike koje zadržavaju vazduh.

Lišće prenosi korijenju drveća minerale, a obogaćujući tlo voćnjaka mineralima jačamo imunološki sistem biljaka i poboljšavamo prihranu.

Kompost može da posluži i kao malč za voćke. Dodavanjem materijala poput drvenih komadića, slame i lišća u standardni kompost daje mu ravnotežu koja je potrebna voćkama.

Tri preporuke za malčiranje voćaka:

  1. Potrebno je postaviti najmanje 6-8 cm debljine malča kako bi se zaštitilo korijenje drveća tokom hladnih zimskih mjeseci.
  2. Malč treba postivi do linije krošnje svakog drveta. Ako grane svakog drveta zamislimo kao otvoren kišobran „linija krošnje“ postaje vidljiva.
  3. Malč ne treba postavljati tik uz stablo, već odmaknuti najmanje 5 cm. Miševi i voluharice smatraju malč izvrsnim zimskim domom i ne želite da ih ohrabrite da oštete koru drveta.

Malčiranje, takođe, daje prednost sljedećeg proljeća, jer će smanjiti broj korova i sačuvati vlagu za korijenje drveća.

Zaštita stabla

Zaštita stabla voćki posebno je važna zimi iz dva različita razloga.

Prvi je gore spomenut – glodari i zečevi vole da žvaću koru stabla, a to može da ubije voćke. Osim držanja malča na sigurnoj udaljenosti od stabla, mladom drveću je potrebna dodatna zaštita.

Drugi razlog je zaštita od zimskog sunca. Naime, tokom dana, sunce zagreje tamna stabla voćaka, koja se uveče brzo ohlade. Te temperaturne promene prouzrokuju širenje i stezanje kore, što rezultira njenim pucanjem i ljuštenjem. Stabla voćaka tako postaju podložnija patogenima i dostupnija insektima.

U prvom slučaju može da se upotrebi plastični ili bilo koji drugi štitnik za stablo.

Krečenje stabala je, takođe, efikasno sredstvo, jer odbija sunčeve zrake i usporava zagrijevanje stabla, djelimično odbija glodare i prevencija je od bakterijskih bolesti. Tokom jeseni pa sve do sredine januara je pravo vrijeme za krečenje stabala.

Uklanjanje isušenih plodova

Obavezno uklonite mrtvo voće sa grana i sakupite sve što je palo kako biste spriječili gljivične infekcije. Na drveću i na zemlji svake jeseni i početkom zime obično ostane isušeni plodovi. Ovo staro voće pruža leglo gljivičnim patogenima.

Ravnoteža može da se preusmjeri na “dobre gljivice” uklanjanjem svih mrtvih plodova iz okoline voćki. To pomaže prirodnom imunitetu drveća, čime im se povećava izdržljivost na bolesti bez upotrebe hemikalija.

Izvor: Mother eart, Agromedia

PROČITAJTE:

Krečenje drveća u jesen: Kako zaštititi voćke i pravi recept za kreč masu

Kako presaditi ranije posađene voćke?

Zašto orezivati voćke?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI