Srijeda, 7 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoEvo kako uzgojiti zdravu mrkvu s pravilno formiranim korijenom - Savjeti za...

Evo kako uzgojiti zdravu mrkvu s pravilno formiranim korijenom – Savjeti za uspješnu sjetvu u proljeće

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sjetva mrkve u proljeće može biti izazovna, jer zahtijeva optimalne uslove za klijanje i rast.

Da biste dobili pravilno formiran korijen, evo nekoliko savjeta koje biste trebali slijediti:

  • Priprema tla: Mrkva voli dobro drenirano tlo s puno humusa i minimalno kamena. Tlo bi takođe trebalo biti rahlo, jer korijen mrkve neće moći prodrijeti u tvrdo tlo. Prije sjetve, pobrinite se da ste uklonili svo kamenje i korov, a tlo iskopali i dobro izravnali.
  • Temperatura tla: Mrkva klija najbolje u tlu s temperaturom između 10 i 30 °C. Sjetva u hladno tlo će otežati klijanje, dok visoka temperatura može spriječiti pravilan rast korijena. Ako je temperatura tla preniska, pokrijte gredicu folijom ili krpom kako biste zagrijali tlo.

Pročitajte: Zašto dolazi do račvanja i pucanja korijena mrkve?

  • Dubina sjetve: Mrkva se sije na dubinu od oko 1-2 cm. Ako se sije pliće, sjeme može isušiti prije nego klija, a ako se sije dublje, klice možda neće biti dovoljno jake za prodor kroz tlo.
  • Redovno zalivanje: Mrkva treba redovno zalivanje, pogotovo u sušnim uslovima. Ako biljka nije dovoljno zalivana, korijen će se isušiti i neće se pravilno formirati.
  • Razrjeđivanje sadnica: Kada se mrkva razvije, sadnice treba razrijediti kako bi imale dovoljno prostora za rast. Ako sadnice stoje preblizu jedna drugoj, korijen će biti nepravilno formiran i neće se razviti dovoljno velik.

Pročitajte: Bolesti mrkve, celera i paštrnjaka

Slijedeći ove savjete, trebali biste uspjeti dobiti zdrave mrkve s pravilno formiranim korijenom. Takođe, važno je napomenuti da redovno održavanje i pravilno đubrenje tla mogu pomoći u dobijanju kvalitetne mrkve.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI