Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiČuvarica istorije: Priča o vinovoj lozi stara preko 400 godina

Čuvarica istorije: Priča o vinovoj lozi stara preko 400 godina

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U srcu Slovenije, u podnožju Alpa, nalazi se jedna od najstarijih vinova loza na svijetu. Ova čuvena loza, koja je stara preko 400 godina, privlači pažnju turista i vinoljubaca iz cijelog svijeta. Nedavno je ekipa AgroSavjeta posjetila ovaj znameniti vinograd kako bi se upoznali s ovim raritetom prirode.

Vinova loza, poznata kao “stara trta” ili “žametovka”, smještena je u centru Maribora, drugog po veličini grada u Sloveniji. Ova loza se uzgaja na potezu od samo 75 kvadratnih metara, na kojima se nalaze samo tri čokota. Ipak, ona je postala simbol Maribora i privlači veliki broj turista iz cijelog svijeta koji dolaze da je vide i provaju vino koje se proizvodi od nje.

stara trta
Dio “Stare trte” odstranjen 1981 godine

Prema legendi, ova loza je posađena prije više od 400 godina, a izvor njenog uzgoja seže u doba kada je rimski car Probus bio na vlasti. Tokom posjeta Mariboru 2004. godine, Papa Ivan Pavao II. je zasad vina posjetio i blagoslovio.

“Stara trta” je postala simbol Maribora i ljubitelji vina iz cijelog svijeta dolaze da je posjete i probaju vino koje se proizvodi od nje. Godišnje se proizvede oko 1000 boca ovog vina, koje se prodaje samo u Mariboru i rijetko se može naći na drugim mjestima.

Posjeta ovoj vinovoj lozi je nezaboravno iskustvo za sve posjetioce, a posebno za ljubitelje vina. Ekipa AgroSavjeta je imala priliku da se upozna sa procesom proizvodnje vina i nauči nešto novo o ovom neobičnom sortimentu.

Zahvaljujući svom bogatom istorijskom naslijeđu i impresivnom karakteru, “stara trta” će i dalje privlačiti pažnju turista i vinoljubaca iz cijelog svijeta, čineći Maribor nezaobilaznom destinacijom za sve one koji uživaju u dobroj kapljici vina.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI