Petak, 14 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoTurandot, nova ljetna sorta kruške

Turandot, nova ljetna sorta kruške

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Nova je italijanska kvalitetna rana ljetna sorta kruške dobijena ukrštanjem između sorti Dr. Jules Guyot (Žil Gijo) x Bella di Giugno (Lipanjska ljepotica).

Uzgojio ju je L. Rivolta na Institutu za voćarstvo u Forliu. Razvija stabla srednje bujnog rasta s proširenim krošnjama, a rano ulazi u produktivnu dob. Cvate rano (od 5 do 6 dana prije Vilijamovke). Sorta je autosterilna, tj. samoneoplodna pa se ne može oploditi vlastitim polenom već je upućena na međuoprašivanje.

Od ranih sorti dobro je oprašuje Tosca, koja cvate u podjednako vrijeme. Rodi dobro i redovno. Plodove obično nosi na kraćim rodnim izbojcima kao što su štrljci ili pršljenasto rodno drvo.

Plod je srednje veličine (prosječne mase od 160 grama), kruškolika oblika, sa zeleno-žućkastom kožicom i nahukanim crvenilom sa sunčane strane. Plod vrlo atraktivnog, privlačnog lijepog izgleda. Meso je čvrsto, sočno, vrlo ugodnog ukusa.

Plodovi dozrijevaju u prvoj sedmici jula, pa postižu visoku prodajnu cijenu, jer tada nema puno voća a posebno kvalitetnih krušaka većeg ploda. U vrijeme dozrelosti plodovi ne podliježu brzo brašnjavosti, što je inače karakteristično za rane ljetne sorte, a mogu se čuvati u hladnjačama i do mjesec dana.

Sortu možemo uspješno uzgajati cijepljenu/kalemljenu na podlozi dunje, jer ima dobar afinitet (sposobnost srašćivanja na mjestu cijepljenja) s dunjom, odnosno kvalitetnim podlogama dunje: MC, MA, BA 29 i Cts 212. U eksperimentima gdje je provođena infekcija bakterijskim paležom (Erwinia amylovora) nije se pokazala otpornom.

Istraživanja su bila provedena u Francuskoj i Italiji. Nakon istraživanja u eksperimentalnim voćnjacima na području Italije, ova je sorta puštena u komercijalnu proizvodnju s dobrim preporukama.

Izvor: agroportal.hr

PROČITAJTE:

KRUŠKA STARA 150 GODINA /VIDEO/

Valja li voće saditi u prestupnoj godini?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI