ŽUTA MALINA: Sve o proizvodnji zlatnih malina (SAVJETI)

U Bosni i Hercegovini je znatno razvijena proizvodnja maline, a evo kako da posadite i gajite žute (zlatne) maline!

Žuta malina (Fall Gold) je sličnog oblika kao klasične, crvene maline, a odlikuje je zlatna boja i sočan, izuzetno sladak ukus, piše Lepa & srećna.

Žuta malina najbolje uspijeva na bogatom zemljištu i najbolje je za nju izdvojiti poseban dio bašte jer se često “ne slaže” sa drugim biljkama. Ovoj hibridnoj vrsti maline potrebni su sunčeva svietlost i toplota, ali i vlažno zemljište. Pri sadnji je potrebno dodati stajnjak, kompost ili mineralno đubrivo.

Žuta malina može da se sadi tokom čitave godine, a najbolji period za sadnju su jesen proleće. Pošto je visoka oko 120 centimetara potrebno je vezivati, kao i crvenu malinu.

Malini je potrebno orezivanje u proljeće i neophodno ukolanjanje starih izdanaka posle berbe, kako bi se dobro formirali izdanci koji će donijeti rod. Žuta malina je spremna za berbu od kraja proljeća do početka jeseni, u zavisnosti od područja na kojem je posađena.

Posebnu pažnju treba obratiti na ptice koje su često najveće štetočine u uzgoju ove voćke, ali i na bolesti koje napadaju i crvene malinjake. Ako je redovno orezujete i pravilno prihranjujete žuta malina može rađati u prosjeku oko 10 godina.

Ova hibridna vrsta maline je vrlo ukusna kada se jede svježa, a i savršena je za kuvanje, naročito za spremanje džemova. Mnogi iskusni kuvari je koriste kao specijalan dodatak slatkišima, ali i za atraktivnu dekoraciju jela.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Preporuka za vas

VIDEO