Utorak, 20 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaKako se boriti protiv pjegavosti izdanaka maline i kupine

Kako se boriti protiv pjegavosti izdanaka maline i kupine

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sitne purpurne pege koje su sporadično zastupljene čitavom dužinom mladih izdanaka, a javljaju se u proljeće, glavni su simptomi antraknoze ili pjegavosti izdanaka maline i kupine čiji je izazivač gljivica Elsinoe veneta.

Vremenom se pjege šire, blago ulubljuju u središnjem dijelu, poprimajući sivu boju sa purpurnim ivicama. Lezije se širenjem međusobno spajaju nanoseći jaka oštećenja na rodnim izdancima.

Za kontrolu ove bolesti su veoma važne preventivne nepesticidne mjere. Potrebno je usjev držati provjetrenim suzbijanjem korova i proređivanjem. Pojačano đubrenje azotom, kao i povećana vlažnost pogoduju razvoju bolesti.

Pri podizanju zasada neophodno je koristiti zdrav sadni materijal, kao i izolovati zasad od ostruge (divlje kupine), koja je odličan izvori inokuluma.

Tretiranje maline i kupine preparatima na bazi bakra u momentu kretanja vegetacije vrlo je značajno za kontrolu ove bolesti. Naredno tretiranje se izvodi neposredno pred cvijetanje, radi zaštite rodnih letorasta preparatima na bazi kaptana, tiofanat-metila, karbendazima. Fungicidi koji se primenjuju u cvjetanju za suzbijanje sive truleži plodova efikasni su i u suzbijanju antraknoze.

Sorte vilamet i meker su visoko otporne prema Elsinoe veneta.

Izvor: PSSS

PROČITAJTE:

Orezivanje maline – Različite vrste se orezuju na različit način!

Vrijeme je za vezivanje lastara maline i prvi tretman bakrom

Priprema izdanaka maline za sađenje

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI