Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeEngleska muškatla - Savjeti za njegu i bujan izgled biljke

Engleska muškatla – Savjeti za njegu i bujan izgled biljke

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Engleska ili velikocvjetna muškatla je mnogo nježnija i osjetljivija od uspravnih i visećih sorti muškatli. Zanimljive dekorativne forme i raznovrsne nijanse boja njenih cvjetova mogu da se uklope u svaki enterijer ili eksterijer doma.

Bujni veliki cvjetovi engleske muškatle, raznovrsnih boja ili kombinacija boja, rastu iznad listova na dugim peteljkama, i mogu da budu veličine i do pet centimetara. Cvjeta obilno samo jednom godišnje kasno u proljeće. Kasnije sve manje cvjeta i prestaje sa cvjetanjem.

Lišće engleske muškatle je čvrsto, kovrdžavo, a na ivici izreckano. Poneki listovi imaju tamnije zelene ili smeđe obojene krugove.

Pročitajte: Muškatle cvjetaju bez prestanka uz jednu kap ovog elementa!

Engleska muškatla voli mnogo svjetlost, pa je treba držati na sunčanom mjestu. Ne prijaju joj velike vrućine. Za vrijeme velikih vrućina, ljeti, treba je malo zakloniti od direktnog izvora sunčeve svjetlosti.

Engleska muškatla zahtjeva lakšu mješavinu zemlje, odnosno tri doze treseta i dvije doze pjeskovite zemlje.

Za bujan razvoj biljke potrebna je redovna prehrana vještačkim đubrivima.

Dobra drenaža prija engleskoj muškatli, jer tako njen korijen duže ostaje zdrav.

Suve listove i precvjetale cvjetove treba redovno uklanjati.

Najlakše se razmnožava reznicama.

Pročitajte: KAKO NJEGOVATI MUŠKATLE KALIOPE: Kakvu zemlju vole i kada ih treba prihranjivati

Postoji više varijiteta engleske muškatle – sa krupnijim ili sitnijim cvjetovima. Veoma popularna je mini engleska muškatla. Englezi je zovu Angeleyes (anđeoske oči). Cvjeta od aprila do oktobra mnoštvom sitnih cvjetova neobičnih boja koji je potpuno prekriju. Ima ih visećih i poluvisećih. Pogodna je za sađenje pojedinačno ili u grupama, posebno u visećim korpama ili žardinjerama, jer prelijepo pada, i do šezdeset santimetara. Zanimljiva je kombinacija u istoj žardinjeri sa krupno cvjetnom engleskom muškatlom.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI