Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaZMIJSKA PALMA - U Banatu redovno cvjeta nesvakidašnji egzotični cvijet

ZMIJSKA PALMA – U Banatu redovno cvjeta nesvakidašnji egzotični cvijet

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zmijska palma (lat. Dracunculus vulgaris) spada u najsmrdljivije biljke na svijetu. U prirodi cvijet Zmijske palme dostiže ogromne razmjere i osvojio je srca iskusnih botaničara.

Biljka je egzotičnog izgleda sa cvijetom purpurne boje iz kojeg izlazi dugi crveno-crni “jezik”. Neugodan miris naročito se osjeća kad dosegne punu zrelost, a njime privlači muve i druge insekte. Naraste do 150 pa i do 200 cm visine.

Pročitajte: Rajska ptica – Cvijet neobičnog izgleda

Zmijska palma iz Banata

Donosimo vam priču iz Banata gdje naša sagovornica, Mirjana Nožinić iz Alibunara, uspješno gaji Zmijsku palmu čiji cvijet je nesvakidašnja pojava, ali u njenoj bašti ova egozotična biljka redovno cvjeta i oduševljava neobičnim izgledom.

“Moja svekrva je ovaj cvijet naslijedila od svoje svekrve i od tada je on porodična tradicija. Ima stabljiku koja podsjeća na zmiju pa se zato u narodu i zove Zmijska palma. Gajili smo je kao lijek ako bi stoku ujela zmija”, rekla je za AgroSavjet Mirjana Nožinić.

Ova biljka se još naziva i đavolji jezik, razvija se iz lukovice i veoma je cijenjena među naučnicima i ljubiteljima prirode.

“Kada smo se iz Hrvatske preselili u Srbiju ostali smo bez lukovice Zmijske palme, ali ubrzo nakon toga ćerka mi je ponovo iz Hrvatske donijela i ja sam je prije 15 godina ovdje posadila. U početku nije cvjetala, ali poslije nekoliko godina je počela da cvjeta i od tada redovno ima cvijet svake godine”, objašnjava Mirjana.

Što se tiče njege, Zmijska palma nije zahtjevna, samo je potrebno obezbjediti joj dovoljno vlage.

Botaničko ime roda je Amorphophallus. Rod ima više od 100 vrsta. Među njima ima i divovskih primjeraka, i malih, koji su sasvim pogodni za uzgoj u zatvorenom.

Pročitajte: Papiga – Biljka neobičnog izgleda

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI