BRŠLJANOLISNA ARALIJA – Otporna i moderna sobna biljka

Aralija

Aralija (Fatshedera), iz porodice Araliaceace, je vrlo otporna biljka i jedna je od najčešće gajenih u stanu. 

Izdržava suv vazduh, i niže i više temperature od prosječnih u zatvorenim prostorima. Ova biljka je kao hibrid nastala ukrštanjem dveju izrazito svojsvenih biljaka, fatsije (Fatsia) i bršljena (Hedera) i tako dobila njihove odlične karakteristike. Od fatsije, veličinu i sjaj listova i ukupan oblik, a od bršljana oblik listova i osobinu puzavice. Međutim, ako listove orežemo jednom godišnje, imaćemo lijep grm.

Listovi su joj, dakle, sjajni, bujni kao kod bršljana, ali veći. Raste kao uspravna puzavica i ako je visoka, potreban joj je podupirač. Lijepo izgleda ako su u saksiji tri biljke koje rastu zajedno i obavijaju se oko dekorativnog podupirača. Brzo raste, oko 30 cm godišnje, u povoljnim uslovima i više. Može da naraste i do 2 m. Cvjeta u kasno ljeto neupadljivim cvastom blijedo zelenih cvjetića.

Aralija – njega

Odgovara joj, kako direktno svjetlo, tako i polusijenka ili duboka sijenka. Isto je i sa temperaturom, s tim što bolje podnosi niže temperature u kući, nego ljeti visoke.

Zalivamo je češće ljeti, 2-3 puta nedjeljno, zimi jednom u 7-10 dana, vodeći računa da se zemlja ne isuši, kao i da ne bude natopljena vodom. Prihranjuje se ljeti na 14 dana. Orošavamo je bar jednom nedjeljno, listove ili opremo prskanjem ili ih očistimo nakvašenim sunđerom.

Presađivanje

Aralija se presađuje na proljeće, svake godine. Stavljamo je u veću saksiju nego što je prethodna. Koristimo novu zemlju za cvijeće i redovno zalivamo biljku.

Razmnožavanje

Aralija se razmnožava reznicama izdanaka koje smo odsijekli u proljeće. Sadimo ih u kompost humusa i pijeska, vodeći račina da su na vlažnom i toplom. Da bismo to postigli, saksije sa reznicama ćemo pokriti prozračnom folijom.

Čim se pojave novi listići, folija se skida i saksije stavljamo na osvjetljeno mjesto, dalje od promaje.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

HOVEJA – Atraktivna PALMA koju lako možete uzgojiti u svom DOMU

AFELANDRA – Dekorativna sobna biljka koja voli vlagu i toplotu

Epifil – Kako da gajite najtraženiju sobnu biljku

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Preporuka za vas

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});