Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoSavjeti za uspiješan početak gajenja plića - Temperatura, ishrana, osvijetljenost

Savjeti za uspiješan početak gajenja plića – Temperatura, ishrana, osvijetljenost

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Gajenje, odnosno tov pilića podrazumijeva način držanja, hranjenja, napajanja i zaštite zdravlja pilića, sa ciljem dobijanja što težeg pileta, uz što manji utrošak hrane i gubitak usljed bolesti.

Pravila za uspiješan početak gajenja pilića

U industrijskom tovu, koji obično traje 42 dana pilići dostignu tjelesnu masu od 1,8 kg do 2,1 kg. uz utrošak hrane od 1,8 kg do 2 kg za 1 kg prirasta žive mjere. Da bi se sa uspjehom utovili pilići potrebno je nabavljati tovne piliće samo od zdravih, produktivnih i od bolesti dobro zaštićenih roditeljskih jata. Tada će pilići biti zdravi, vitalni, prosječne tjelesne mase od 35 g do 40 g, bez anomalija (uklješten kljun, deformacija glave ili tijela). Samo ovakvi pilići biće “sposobni” za tov.

Prijem i naseljavanje jednodnevnih pilića

Jednodnevni pilići se iz inkubatorske stanice do objekta (minifarme) dopremaju u kartonskim ili plastičnim kutijama, koje na dnu imaju naboranu – hrapavu hartiju (krep papir), radi sprečavanja da se tokom transporta pilići povrede klizanjem i raskrečenjem.
 
Pri naseljavanju pilića objekat mora pravovremeno da se pripremi. Unutrašnjost objekta i širi prostor oko objekta, kao i putna mreža se mehanički očiste – operu aparatom pod pritiskom i dezinfikuju nekim efikasnim dezinficijensom. U objekat se onda rasprostire šuška u debljini od 8 cm do 10 cm, po čitavoj površini poda objekta.
Poslije toga se unosi oprema za hranjenje i ravnomjerno rasporedi po objektu.
 
Najmanje 96 h prije useljavanja pilića objekat, sa prostirkom i opremom za hranjenje i napajanje, se hermetički zatvori i ponovo dezinfikuje papama formaldehida. Dezinfekcija traje najmanje 24 h. Potom se objekat otvara, provjetrava i zagrijava na željenu temperaturu radi prijema jednodnevnih tovnih pilića.
 
Kada pilići stignu unose se u kutijama i raspoređuju duž objekta. Kutije se ne stavljaju jedna na drugu jer bi zbog povišene temperature u objektu moglo doći do ugušenja pilića. Zatim se pilići vade iz kutija i raspoređuju oko hranilica i pojilica.

Pravilno održavanje ambijentalnih uslova: temperatura, vlaga, ventilacija i režim osvjetljavanja u živinarniku veoma je važno kod tova pilića.

Temperatura

Pilići na početku tova nemaju razvijen termoregulacioni sistem, već se isti uspostavlja tek sa 3-4 nedelje starosti, te je grejanje pilića ključno pitanje u prvim danima života. Prvog dana je potrebno obezbediti temperaturu od 33-35 °C a zatim će se temperatura postepeno smanjivati.

Relativna vlažnost vazduha

Prvih dana tova ventilacija je isključena, a već nakon 2-3 dana počinje postepeno provetravanje. Optimalna vlažnost vazduha u objektu brojlera je od 65-75 %.

Režim osvijetljavanja

Vrlo je bitan i treba obratiti pažnju na intenzitet i dužinu trajanja svjetla. Objekat treba da bude ravnomerno osvjetljen i da se intenzitet svjetla može regulisati (tokom tova se smanjuje).

U našim uslovima brojlerske proizvodnje uobičajeno je da dužina trajanja svjetla prvog dana bude 24 h, a kasnije 23 h svjetla i 1 h mraka.

Ishrana i napajanje brojlera

Kada se pilići usele u objekat njima je potrebnija voda od hrane. Hrane imaju u zaostaloj žumancetnoj kesici, a vode nemaju kao rezerve, pa ukoliko je vazduh suviše suv može doći do njihovog dehidriranja (isušivanja).

U prvim danima po naseljavanju pilića koriste se male plastične pojilice, (obezbjediti temperaturu vode od 20 do 22 ºC).

Dok su pilići sasvim mali, za hranjenje se koriste obične plastične tacne, prečnika 60 cm do 80cm, ali je moguće koristiti i nove uloške za jaja ili obrezane kartonske kutije u kojima su pilići dopremljeni.

Naseljenost

Kod gustine naseljenosti treba se pridržavati pravila 30-35 kilograma žive mase brojlera po m² podne površine (na kraju tova).

Gustina naseljenosti ne smije da bude prevelika, jer će u tom slučaju doći do raslojavanja brojlera, ali ni mala gustina naseljenosti nije dobra, zbog nedovoljne amortizacije objekata i nepotrebnog utroška energije.

Izvor: psss.rs

PROČITAJTE:

Posmatrajte ponašanje pilića i osigurajte dobar uzgoj

Bolesti živine izazvane nepravilnom ishranom

Kako odabrati najbolja jaja za nasad?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI