Subota, 15 Juna, 2024
spot_img

Đubrenje voćaka gvožđem

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pojava nedostatka gvožđa kod voćaka obično se ne javlja kao posljedica slabe obezbijeđenosti ovim elementom u zemljištu, već usljed nedovoljne obezbijeđenosti pristupačnih formi.

Ukupan sadržaj gvožđa u zemljištu se kreće oko 5%. Na pjeskovitim zemljištima taj procenat je manji i iznosi oko 1%, a u kiselim i pjeskovitim je taj sadržaj još niži. Sadržaj pristupačnog gvožđa za biljke je veoma nizak. Nedostatak gvožđa se najčešće pojavljuje na alkalnim zemljištima sa mnogo kreča i gline, jer gvožđe obrazuje jedinjenja sa karbonatima koja su teško rastvorljiva, što izaziva Fe – hlorozu (krečna hloroza).

Takođe nastaje i na kiselim tresetnim zemljišzima (pH<3,5), gdje je gvožđe u obliku Fe – humata, kod visokih doza fosfornih đubriva, kod pretjeranog vlaženja, zabarivanja, većeg unošenja organske materije i oslobađanja većih količina CO2 gdje gvožđe gradi teško rastvorljiva jedinjenja.

Pročitajte: Kako prepoznati bolesti paprike i patlidžana

Hloroza, koja nastaje kao posljedica nedostatka gvožđa, je veoma prisutan problem i njeno liječenje je složen proces.

Za liječenje Fe-hloroze mogu se koristiti neorganske soli gvožđa. Unošenjem soli gvožđa u zemljište obično se ne postižu očekivani rezultati, pošto gvožđe u alkalnim zemljištima veoma brzo prelazi u nepristupačne oblike, pa je s toga na krečnim zemljištima bolja folijarna primjena Fe nego preko zemljišta. Neorganske soli gvožđa mogu se koristiti i folijarno. Ovom primjenom dolazi do povećanog intenziteta fotosinteze i boljeg usvajanja i transporta asimilativa do biljke.

Prskanje hlorotičnih listova sa 0,2 do 1,0 %-nim rastvorom FeSO4, ili sa drugim solima gvožđa ne daje uvijek dobre rezultate, a ponekad može izazvati ožegotine na lišću, zbog čega je preporučljivo provjeriti njegovo dejstvo na manjem broju stabala. Ukoliko rastvor izaziva ožegotine, potrebno mu je dodati izvesnu količinu gašenog kreča.

Gvožđe se brzo inaktivira u biljci, pa folijarna primjena ne dovodi do potpunog izlječenja, ali se postižu bolji rezultati nego ako se soli primjenjuju preko zemljišta.

Pročitajte: Zaštita povrća u plasteniku od visokih temperatura

U novije vrijeme vrši se primjena Fe-helata i mogu se primijeniti u vidu rastvora folijarno ili preko zemljišta. Oni djeluju brzo u zoni korijena, pa se preporučuje da se unose u jesen, kako bi ih padavine spirale u dublje slojeve zemljišta. Ako se primjene kada su znaci nedostatka ovog elementa već vidljivi, efekat primjene će biti slabiji. Mogu se primijeniti u obliku granula ili rastvora. Poželjno je da se u voćnom zasadu oko stabla izbuše rupe ili da se unosi u brazde iskopane na odgovarajućem rastojanju od stabala. Smatra se da je bolje da se unose u vidu rastvora.

Fe-helati mogu da se koriste i folijarno. Tretiranje je potrebno ponoviti 4-6 puta, na svakih deset dana. Prednost ove primjene je brzina djelovanja, jer se već poslije nekoliko dana uočava povećanje hlorofila u tretiranim listovima. U slučaju akutnog nedostatka gvožđa, uspješno liječenje hlorotičnih biljaka jedino se može postići unošenjem u zemljište u vidu helata.

Autor: dipl. inž. Milena Zafirović Stojanović, PSSS Požarevac

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI