Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiBiljka koja je osvojila planetu zahvaljujući neobičnoj vještini – može da "hoda"...

Biljka koja je osvojila planetu zahvaljujući neobičnoj vještini – može da “hoda” i da se “sakriva”

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ovoj vrsti ovsa osje pomaže da uradi nešto zaista nevjerovatno.

Avena barbata je vrsta divljeg ovsa poznata pod zajedničkim nazivom vitki divlji zob. Ovaj divlji ovas je naučio da se prilagođava širokom spektru okruženja, a njegovi evolucioni mehanizmi dali su mu ogromnu prednost u odnosu na druge vrste ovsa.

Dom ove biljke su Centralna Azija i Sredozemni basen, ali se vremenom proširila širom planete, od Novog Zelanda i Južne Afrike do Urugvaja ili Finske.

U Sjevernoj Americi najbolje uspijeva u Kaliforniji, gdje je prepoznata kao opasan invazivni korov koji je istisnuo autohtone trave. Razlog za taj pobednički marš preko Zemlje bila je njegova sposobnost da „hoda“ i da se „sakrije“, piše Nacionalna geografija.

Pročitajte: Da li znate šta je to regenerativna poljoprivreda?

Svaki klas je opremljen neobično dugačkim i tvrdim osjem. Ovaj dodatak je karakterističan za mnoge žitarice i niz drugih biljaka, ali ga samo nekoliko koristi u punoj mjeri. Najčešće je uključen u fotosintezu i štiti sjeme od spoljašnjih uticaja, ali kod ove biljke takođe obavlja funkciju „udova“.

Kada zreo klas padne na zemlju, počinje da traži pravo mjesto. Pod vrelim suncem, osje se uvija, a kada dobiju vlagu, ispravljaju se, pomažući klasu da se kreće. Ona nastavlja svoj put sve dok ne pronađe idealno sklonište – pukotinu ispod kamenja ili duboku pukotinu u zemlji, gdje se uspješno zakopava.

Zahvaljujući ovoj vještini, avena barbata ne samo da je uspješno osvajala nove teritorije, već je i izbjegavala poljoprivrednike skrivajući se pod zemljom.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI