Ponedjeljak, 21 Juna, 2021
spot_img

Đubrenje krastavca

Za krastavac je karakteristična relativno mala potrošnja hranljivih materija. Ipak, biljke iziskuju obilno đubrenje organskim i mineralnim đubrivima jer brzo rastu i imaju korijenov sistem slabe usisne moći. 

Norme i načini za đubrenje krastavca zavise od pedološkog i agrohemijskog sastava zemljišta, pretkulture itd. Naročito povoljno djeluje stajnjak. Ukoliko je zemljište siromašnije utoliko više stajnjaka treba unijeti prije osnovne obrade. Međutim, najbolji efekti za đubrenje krastavca se postižu kombinacijom organskih i mineralnih đubriva. Uz uslov da je upotrijebljeno stajsko đubrivo mineralna hraniva se koriste samo za prihranjivanje.

Pročitajte još: Kako đubriti krastavac, paradajz, papriku i patlidžan?

Od svih elemenata krastavcu najviše treba kalijuma. U ukupnom pepelu dobijenom iz plodova krastavca kalijum čini 50%. Fosforna kiselina i kalijum pospješuju dozrijevanje i formiranje dobrih, čvrstih plodova.

Azot je, takođe, veoma važan za formiranje i rast plodova. Ako se biljke gaje u uslovima sa malo azota, jedan plod na biljci može blokirati dalji vegetativni razvoj.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Sladoled od ruže

Sladoled od ruže – Prava ljetna poslastica

Sladoled od ruže - Nježne, mirišljave, romantične, inspirativne ruže su simbol svakog oblika ljubavi. Da li možete da ih zamislite kao ključni sastojak za...