Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeSurfinije će obilno cvjetati ako poštujete ova pravila

Surfinije će obilno cvjetati ako poštujete ova pravila

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Surfinije, sitnija viseća sorta petunija, su popularne cvjetnice, naročito za terase, balkone i prozore. Obilno cvjetaju u raznim bojama u periodu od maja do oktobra. Veoma su zahtjevne i preporučuju se ljubiteljima cveća koji će im posvetiti potrebnu pažnju.

Surfinija, hibrid petunije nastao je u Japanu 1992. godine i od tada se proširio u sve krajeve svjeta.

Duga, povijena cvjetna stabljika surfinije je dužine do 80 santimetara. Obilno cvjeta, a cvjetovi ljevkastog oblika mogu da formiraju cvjetne slapove dužine i do 1,5 metara. Cvjetovi mogu da budu u nijansama ljubičaste, plave, roze, crvene, žute i bijele boje.

Pročitajte: Surfinija – Prihrana i zalivanje

Surfiniji odgovara osunčano mjesto na kome ima najviše sunca tokom dana. Ako se zasadi na polusjenovito mjesto, u toku ljeta treba da se zaliva jednom dnevno. Na sunčanoj strani surfinija traži zalivanje bar dva puta dnevno.

Najvažnije je da surfinija nikada ne ostane bez vlage. Zaliva se redovno, ali umjereno da ne bi došlo do truljenja, rano ujutru ili uveče mlakom vodom. Preporučuje se zalivanje vodom siromašnom krečnjakom (odstajalom vodom). Pri zalivanju, ne treba da se kvase listovi. Da bi zalivanje bilo jednostavnije može da se montira sistem za zalivanje kap po kap, ili da se biljka zasadi u samozalivajuće saksije.

Zemljište za surfiniju treba da bude obogaćeno makro i mikro elementima, prije svega gvožđem.

Što je boja cvijeta surfinije svjetlija, to je veća njena potreba za đubrivom. Jednom nedjeljno surfinija se prihranjuje đubrivom za surfinije koje je obogaćeno fosforom i gvožđem. Ako su listovi surfinije blijedi i svijetli, a na njima se jasno raspoznaju lisne žile znači da prihrana nije dovoljna.

Pročitajte: Za bujno cvijeće i povrće – Napravite tečno đubrivo od kore banane i ljuske od jajeta

Najmanje dva puta u sezoni surfinija odbaci veliki broj cvjetova i listovi relativno požute. To je normalna pojava i ukazuje da treba pojačati prihranjivanje. Za nedjelju dana biće još ljepša i sa puno cvjetova.

Ako se otkine bilo koji zeleni dio biljke, na otkinutom mjestu nastaje “rana” na koju se hvataju bakterije i ostali uzročnici bolesti.

Ako se listovi surfinije često suše i žute to može da bude pokazatelj da treba pojačati prihranu.

Surfinija se preventivno prska fungicidima protiv plijesni, insekticidom svake tri do četiri nedjelje i akaricidom protiv grinja.

Veoma uspješno razmnožavanje surfinije je reznicama. Surfinije se sade u viseće korpe, saksije, žardinjere ili sandučiće na terasama, balkonima, prozorima. Za saksiju veličine 60 centimetara dovoljne su tri sadnice.

Ako je njega surfinije pravilna, a posebno ako je dobro snabdjevena vodom i hranljivim materijama, postaće zanimljiv cvjetni detalj u svakom eksterijeru doma.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI