Srijeda, 22 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoDinji prija toplota, ali ne i zasjenjivanje

Dinji prija toplota, ali ne i zasjenjivanje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sjetva se obavlja kada se zemljište zagrije oko 10ºC do 12ºC, na dubini od 8 cm do 10 cm, a u našim uslovima to je početkom maja.
Dinja (Cucumis melo L.)  je toploljubiva biljna vrsta. Sjeme klija već na 15 ºC, dok je optimalna temperatura od 25ºC do 30ºC. Pri ovoj temperaturi sjeme klija za tri do četiri dana. Međutim, pri naglom padu temperature ono propada. Pri temperaturi nižoj od 15ºC prestaje rast, a na +1ºC  biljka vene za nekoliko sati, dok se na temperaturi nižoj od 20ºC ne zameću plodovi.
Za svoj rast i razvoj zahtjeva intenzivno osvjetljenje, ne podnosi zasjenčena mjesta i potrebno joj je najmanje 12 sati osvjetljenja. Svako zasjenčenje produžava vegetaciju, a kvalitet ploda opada. Najveći zahtjevi su u fazi cvjetanja.

Veliki potrošač vode

Korijenov sistem je dobro razvijen i efikasno koristi zemljišnu vlagu. Međutim, obrazujući veliku biljnu masu, postaje veliki potrošač vode.  Potrebe za vodom su različite, zavisno od faze razvoja. Na primjer, u fazi klijanja je oko 80% PVK; dok je u fazi formiranja vriježa i zametanja plodova 70% do 80% PVK, da bi se u fazi sazrijevanja plodova smanjilo na 60% do 70% PVK.
Višak vode u fazi formiranja i sazrijevanja plodova uz niže temperature nepovoljno djeluje na nakupljanje šećera, formiraju se plodovi lošeg kvaliteta, koji lako pucaju i nemaju tržišnu vrijednost. Takođe, ovakvi uslovi pogoduju razvoju bolesti, pa vrlo često čitavi usjevi propadaju.
Tekst:
Dipl. inž master  Slobodan Vlajić 
Dipl. inž. Adam Takač
Dipl. inž. Vukašin Popović
Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI