Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinKućni ljubimciKako sačuvati namještaj od mačijih kandžica?

Kako sačuvati namještaj od mačijih kandžica?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Dijeliti svoj dom sa mačkama predstavlja jedan od velikih životnih užitaka. Međutim, njihovo disciplinovanje nije jednostavno niti glamurozno. Kada mače uđe u vaš dom, s njim dolaze i različite vrste odgovornosti kao što je, na primjer, zaštita namještaja od mačijih kandžica.

Posebno mjesto za grebanje

Macama je potrebna površina na kojoj će oštriti kandže i ako im ne osigurate ovo mjesto, one će odabrati vašu sofu ili fotelju kako bi izvršile svoju manikuru koja je veoma važna za njihovo zdravlje.

Obavezno im osigurajte grebalicu i sačuvajte vaš namještaj. Ako imate više mačaka odmah povećajte i broj mjesta za grebanje.

Kupovne grebalice, koje su istovremeno i odlično mjesto za igru ili drijemanje, možete pronaći u bilo kojem bolje opremljenom pet šopu. Takođe, možete se poslužiti većim, dobro osušenim granama koje stabilno stoje na podu, komadima grubljeg itisona pričvrščenog na štok vrata ili zid, te debelim užetom čvrsto omotanim i zalijepljenim za središnji držač.

Kako odučiti macu od grebanja namještaja

Za one koji su zakasnili, te nisu od samog početka mačetu osigurali grebalicu, donosimo nekoliko savjeta kako ga odučiti od grebanja na pogrešnim mjestima.

Tu je uvijek obrezivanje noktića koje se mora obavljati s najvećom pažnjom posebnim makazicama namijenjenim za ovu svrhu. Ukoliko ste nesigurni u ovome, obavezno zamolite svog veterinara da to uradi za vas.

U pet šopovima možete nabaviti sprejeve za prskanje mjesta u stanu koje ne želite da maca grebe. Za dodatno obezbjeđenje možete na stranicu sofe ili fotelje nalijepiti traku koja je ljepljiva s obje strane. To će odbiti vašu macu.

Viknite ‘Ne’

Ako macu uhvatite na djelu viknite ‘Ne’ i pokušajte pljesnuti rukama, zazveckati limenkom koju ste napunili kovanicama ili napraviti bilo kakvu buku koja će mače upozoriti, ali ne i izbezumiti. Samo upornim ponavljanjem ove metode može se postići željeni cilj.

Kada naoštre noktiće na za to predviđenom mjestu, obavezno ih nagradite maženjem, ljubavlju i nekom poslasticom.

Izvor: enterijer.ba

PROČITAJTE:

Zašto mačke vole spavati vlasnicima pod nogama

Kako nam mačke produžavaju život – Objašnjenje naučnika

Mačka sa karakterom psa

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI