Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinKućni ljubimciZašto je zlatni retriver omiljeni kućni ljubimac?

Zašto je zlatni retriver omiljeni kućni ljubimac?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zlatni retriver nije samo kućni ljubimac, već brzo postaje voljeni član porodice!

Evo zašto je ovo najomiljenija rasa na svijetu

Zlatni retriver je jedna od najljepših rasa pasa, koja oduševljava svakog od nas već na prvi pogled.

Izuzetno su vjerni, pitomi i sjajni sa malom djecom koja ih naprosto obožavaju. To i lakoća održavanja omogućavaju im da se uvijek nalaze na samom vrhu najtraženijih kućnih ljubimaca. Ali zapamtite retriever nije samo kućni ljubimac, on postaje član porodice.

Istorija i poreklo rase

Za nastanak jedne od najljepših rasa na svijetu zaslužan je Lord Tvidmat. On je sredinom 19-og vijeka u Škotskoj upario žutog kovrdžavog retrivera sa vodenim španjolom i kao rezultat dobio četiri divna šteneta koja predstavljaju prve potomke zlatnih retrivera. Rasa je 1912-te godine priznata pod imenom zlatni retriver u Evropi dok u Sjedinjenim Američkim Državama to je učinjeno tek 15 godina kasnije. Najpre retriveri su gajeni zbog njihovih lovačkih sposobnosti, a tek kasnije su počeli da se gaje kao kućni ljubimci. Iako su se dobro pokazali u lovu njihov ljubak i nježan izgled prevagnuo je da se oni danas koriste uglavnom u svojstvu kućnog ljubimca.

Osnovne karakteristike: visina, težina, dimenzije, životni vijek

Zlatni retriever pripada porodici retrivera i potiče iz Ujedinjenog Kraljevstva, tačnije iz Škotske. Poznat je još pod imenom goldi, a prosječan životni vijek rase je od 10 do 13 godina. Visina mužijaka iznosi u proseku od 56 do 61 cm, dok su žene visoke od 51 do 56 cm. Težina mužijaka se kreće od 29 do 34 kg, dok su ženke u prosijeku od 5 do 10% lakše od mužijaka.

Fizičke karakteriste rase

Ova rasa ima snažan i proporcionalan izgled. Ovo je veliki pas koji ima sigurno, harmonično i pravilno držanja tijela. Njegov izraz lica odaje blag i topao pogled. Glava im je srednj veličine sa nešto širom lobanjom. Njuška je veoma jaka, kao i cijela vilica. Uši su u obliku trougla i padaju mu ravnomerno niz glavu.
Rep je dugačak i blago savijen, a noge izuzetno mišićave. Dlaka je ili blago talasasta ili ravna. Retriver se može javiti u svim nijansama žute boje.

Karakter i osobina zlatnog retrivera

Ovo je jedan veoma poslušan i inteligentan pas. Posjeduje urođenu sposobnost za aktivnost i uvijek će biti u nekom pokretu. Veoma je razigran i uvijek veseo. Bitno je istaći još jednu osobinu, a to je njegova strpljivost. Znaće da prepoznaju kada je vlasnik u gužvi i da ga sačekaju bez ometanja.

Narav i temperament rase

Retriveri imaju izuzetno blagu narav i nisu nimalo agresivni. Sjajni su sa malom djecom koja ih obožavaju, ali pazite ako ostavljate vašeg retrivera samog sa djecom. Neće biti agresivni prema njima ali često umeju da se zaigraju i nehotice obore malo djete. Strance prihvataju sa rezervom, a generalno dobro se slažu sa drugim životinjama.

Izvor: lovesensa.rs

PROČITAJTE:

10 načina na koje vam vaš PAS govori da vas voli

BORDER KOLI je najpametniji pas na svijetu

Zašto psi jedu snijeg i da li je to opasno?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI