Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKako cimet utiče na snižavanje krvnog pritiska?

Kako cimet utiče na snižavanje krvnog pritiska?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Dovoljno je ubaciti cimet u svoju dnevnu prehranu, i time ćete lakše kontrolirati visoki krvni pritisak.

Može se kombinovati u raznim čajevima i napitcima, a možete ga staviti i u jogurt te posuti po voćnoj salati.

Brojne studije potvrdile su kako sistolički odnosno gornji i dijastolički odnosno donji pritisak kod odraslih osoba smanjuje mirisni cimet.

Cimet i visok pritisak

Preporučuje se uvrštavanje cimeta u svakodnevne prehrambene navike, ali neće vam samo to pomoći u smanjenju krvnog pritiska. Prehrana treba biti prilagođena zdravstvenom stanju organizma, a nužna je i tjelo vježba jer nju ni jedan začin ne može zamijeniti.

Imate problema s visokim krvnim pritiskom? Pokazatelj je to da morate hitno mijenjati prehrambene navike. Obavezno smanjite unos soli i masnoća te povećajte unos vode i zdravih namirnica poput žitarica, voća i povrća. Uz već poznate namirnice, u borbi protiv tihog ubice dobro može poslužiti i cimet. Karakteristika ovog začina je da odlično prija uz pitu od jabuka, ali koristan je i za kontrolu pritiska.

Jogurt i cimet za pritisak

Cimet možete da koristite i za doručak tako što njime pospete kafu ili jogurt sa žitaricama. Isto tako, isjeckamo voće poput jabuke ili kruške možete oplemeniti ovim mirisnim smeđim prahom.

Cimet kao lijek za pritisak

Cimet dokazano snižava krvni pritisak kod dijabetičara. Iako razlog nije dovoljno razjašnjen, čini se da ovaj začin utiče na proizvodnju insulina. Smatra se kako je pola kašičice na dan dovoljna količina.

Kako ga koristiti?

Možete to učiniti na razne načine, ali najjednostavnije je dodati ga obroku. Postoje i dodatci prehrani s cimetnom, ako vam je to draža opcija. Osim cimeta u prahu, možete se poslužiti i cimetom u štapiću, a dovoljno ga je staviti u čaj kako bi iskoristili sve dobrobiti.

Upozorenje

Konzumacija cimeta može imati posljedica – ako odjednom povećate dozu može uzrokovati gingivitis, crvenilo i probleme sa želudcem. Neke osobe ne bi trebale koristiti cimet, a pogotovo one koje piju lijekove poput aspirina, a ako ste u drugom stanju, prije upotrebe se posavjetujte s ljekarom. Ako imate čireve, ne koristite cimet kao dodatak prehrani.

Izvor: narodnilijek.com

PROČITAJTE:

Narodni lijek koji podržavaju i ljekari: Liječi anemiju, reguliše krvni pritisak i spriječava rast malignih ćelija! /RECEPT/

Sedam biljaka koje kontrolišu visok krvni pritisak

Dinja kao lijek: Čuva srce, reguliše pritisak i smanjuje rizik od astme!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI