Utorak, 19 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiI vi plačete dok režete luk? Spriječite suze uz pomoć ovih trikova

I vi plačete dok režete luk? Spriječite suze uz pomoć ovih trikova

Kuvanje podrazumijeva obavezno i sjeckanje luka koji se koristi pa skoro u svim jelima, ali koje je često najomraženija aktivnost domaćica. Uvijek oplaču, pa to i ne čudi!

Zašto se to uopše događa? Kada počnete rezati luk on oslobađa hemikaliju – sintazu – koja pak u dodiru sa sumporom (koji je sastavni dio luka), stvara hemijski spoj nazvan sin-propanetial-s-oksid koji je hlapljiv i koji potiče rad suznih žlijezda.

Iako se možda čini neizbježno, ta situacija se može spriječiti ili barem ublažiti, prenosi britanski Express, u dva koraka.

Prvo, prije sjeckanja stavite luk u frižider na 30 minuta ili u zamrzivač na 15. Nadražujuće hemikalije zbog kojih ljudi počnu plakati lakše putuju toplim zrakom, a hlađenje luka prije nego što ga nasjeckate može spriječiti da ti spojevi dođu do očiju. Drugo, otvorite prozor blizu mjesta gdje režete luk – na taj način će se raspršiti hemikalije koje nadražuju oči. Idealno bi bilo i da uključite napu ili mali ventilator tokom rezanja.

Izvor: vecernji.hr

PROČITAJTE:

Kako da uklonite gorčinu luka?

Mjesto na kome nikako ne treba čuvati luk

Kako upotrijebiti luk kao lijek – Narodni recept

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

judino drvo

Judino drvo – Cvjetovi rastu i iz stabla

Ovo drvo ste sigurno viđali po parkovima. Glavna karakteristika ovog listopadnog drveta jeste kauliflorija, prekrasni cvjetovi ovog drveta se ne javljaju samo na njegovim tankim...
DUNJA

Zamrzavanje dunje