Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeČAJ OD SENE - Najbolji prirodni laksativ, kako i koliko se dugo...

ČAJ OD SENE – Najbolji prirodni laksativ, kako i koliko se dugo pije

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sena (Sennae folium) je grmolika tropska biljka koja se koristi zbog svog laksativnog djelovanja. Aktivni sastojci lista sene djeluju na Auerbachov pleksus, nervne završetke u zidu debelog crijeva. Sena pospješuje peristaliku crijeva i pasažu hrane. Čaj od sene pomaže prirodnoj probavi, spriječava lijenost crijeva i zatvor.

Upotrebljava se kod čišćenja crijeva prije rendgenskih pretraga te prije i poslije hiruških zahvata u predjelu trbuha.

Istina je da većina ljudi vjerojatno ne bi trebalo da koristiti laksative (sredstva koja ubrzavaju pražnjenje crijeva) kada bi se pravilno hranila. Ukoliko iz prehrane izbacite voće, povrće i integralne žitarice tj. hranu bogatu biljnim vlaknima, rezultat je siguran – dobit’ ćete ZATVOR, a ukoliko već patite od zatvora, najprije trebate promijeniti vlastite navike.

Prehrana bogata biljnim vlaknima sprječava zatvor tako što pospješuje kretanje sadržaja u crijevima. Osim toga, potrebno je piti dosta tekućine (do 2 l. na dan), najbolje obične vode. U regulaciji probave može pomoći i svakodnevna tjelesna aktivnost, (npr. šetnje u prirodi) kao i dovoljno vremena za obavljanje higijenskih navika. Ako baš ništa od navedenog ne pomaže, spas treba potražiti u prirodi koja nam nudi ljekovitu biljku, dokazano učinkovitu u sprječavanju i liječenju zatvora.

Biljka sena

Sena (lat. Senna Cassia, Senna Angustifolia) je biljka rasprostranjena u tropskim područjima istočne Afrike, Arabije i Indije, gdje raste u obliku grma koji doseže visinu do 300 centimetara. Grm sene cvjeta žutim cvjetovima, listovi su uski i postavljeni u parovima, a plod sene je plosnata papirasta mahuna. List i mahuna sene su ljekoviti jer sadrže prirodne laksativne tvari, antrakinone, koji djeluju vrlo moćno kod hronične opstipacije (zatvora).

Antrakinoni djeluju tako da u području debelog crijeva sprječavaju ponovnu apsorpciju elektrolita i vode. Za taj učinak potrebno je otprilike 6-10 sati pa se čaj preporučuje uzeti navečer. Može se primijeniti i ukoliko se želi postići mekanija stolica npr. u slučaju hemoroida ili kod pacijenata koji se oporavljaju nakon hirurških zahvata.

Čaj se priprema vrlo jednostavno. Za jednu šolju je potrebno toplom (ne vrelom) vodom preliti 0.5-2 gr. (1/3 ili cijela čajna kašika čaja) i pustiti da odstoji kratko vrijeme (5-10 min.).

Od nuspojava, koje se mogu uočiti za vrijeme uobičajenog doziranja čaja, treba spomenuti potpuno bezopasno crveno obojenje urina. Ovaj čaj se ne bi trebao konzumirati tokom trudnoće i dojenja kao ni kod osoba s naglom pojavom bolova u trbuhu i posljedičnim zatvorom koji su posljedica akutnog stanja (upala slijepog crijeva, zapetljaj crijeva…).

Duže korišćenje se ne preporučuje, te nakon uspostavljanja normalne funkcije crijeva prekida se s primjenom čaja do sljedeće potrebne prilike.

Izvor: orasnica.ba

PROČITAJTE:

Čaj od matičnjaka – prirodno sredstvo za smirenje i dobar san

Pet razloga zašto je dobar CRNI ČAJ

Čajeve birajte prema svojoj krvnoj grupi – Koja je vaša?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI