Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaPet razloga zašto je dobar CRNI ČAJ

Pet razloga zašto je dobar CRNI ČAJ

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Crni čaj je pravo blago i doprinosi zdravlju – smanjuje rizik od srčanog udara i dijabetesa, a pomaže i u suzbijanju neugodnih mirisa stopala!

Bolji rad srca

Čini se da konzumiranje crnog čaja može pomoći u radu srca te tako smanjiti rizik za moždani udar i druge bolesti, posebno ako pijete nekoliko šolja dnevno. Studije pokazuju da oni koji piju oko tri ili više šolja crnog čaja na dan mogu smanjiti rizik od moždanog udara i do 21 %. Možete naizmjenično piti zeleni i crni čaj tokom tjedan dana, tako da možete imati drugačiji okus svaki dan.

Uklonite neugodan miris stopala

Crni čaj može riješiti vonj s vaših nogu zbog taninske kiseline koja je prisutna u njemu. Eliminiše sve bakterije zbog kojih vaša stopala imaju taj neugodan miris, a takođe može zatvoriti pore tako da ćete se manje znojiti što će minimalizirati i miris. Da biste koristili ovaj kućni lijek, kuvajte dvije kesice čaja u litri vode 15 minuta. Nakon toga uklonite kesice, a čaj razrijedite s 1/2 l vode. Otopinu ostavite da se malo ohladi prije natapanja stopala 15 minuta do pola sata. To biste trebali raditi svakodnevno dok miris ne nestane.

Smanjuje rizik od dijabetesa

Jedno je istraživanje pokazalo da su stariji ljudi na mediteranskim ostrvima bili pod malim rizikom da obole od dijabetesa zbog stalne konzumacije crnog čaja. Često su pili šolju ili dvije ovog čaja (skoro svakodnevno), a dokazano je da je djelotvoran u sprečavanju nastanka dijabetesa tipa 2.

Pojačava vaš imunološki sistem

Pomaže u jačanju vašeg imunološkog sistema jer ima visok kapacitet radikalne apsorpcije kiseonika.

Ublažava stres

To je zato što crni čaj sadrži L-teanin koji vam pomaže da pređete u opušteno i smireno stanje. Pijenje crnog čaja može sniziti nivo kortizola, tako da ćete imati bolji nadzor nad nivoom stresa. Konzumirajte umjerenu količinu ovog čaja svakodnevno i osjetićete veliko poboljšanje.

Izvor: 24sata.hr

PROČITAJTE:

U kakvim posudama je najbolje čuvati čaj

Čaj od kore mandarine može biti idealan lijek

Čaj od crnog luka protiv kašlja, prehlade i bronhitisa

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI