Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaČaj od matičnjaka - prirodno sredstvo za smirenje i dobar san

Čaj od matičnjaka – prirodno sredstvo za smirenje i dobar san

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Čaj od matičnjaka, poznat još kao čaj od melise koristi se još od davnina, a mnogi ga nazivaju “eliksirom života”. Spravlja se od listova koji sadrže vitamin C, beta karoten te bakar i stoga pružaju određena ljekovita svojstva. 

U nastavku članka pročitajte za što je koristan čaj od matičnjaka te kako ga pripraviti.

Matičnjak – uzgoj

Matičnjak ili melisa (lat. Melissa officinalis) je zeljasta biljka uspravne stabljike, nazubljenih jajastih listova i ružičastih sitnih cvjetova. Rasprostranjena je na području Europe i zapadne Azije, a često raste samoniklo.

Za uzgoj su joj potrebni topla klima te vlažno tlo, ističu stručnjaci s poljoprivrednog portala Priroda i biljke. Miris matičnjaka je opojan i pomalo podsjeća na miris limuna, a njegova ljekovita svojstva pružaju mnoge zdravstvene dobrobiti.

Čaj od matičnjaka se najčešće pravi od listova, koji se beru prije cvjetanja, a koji se mogu koristiti i za pripremanje salata, juha i ostalih jela.

Eterično ulje matičnjaka se može dobiti destilacijom listova, ali je veoma skupo jer ga u listovima nema u velikom postotku.

Čaj od matičnjaka – ljekovita svojstva

Čaj od matičnjaka, svojim umirujućim svojstvima najbolje djeluje protiv poremećaja uzrokovanih stresom. Antioksidativni spojevi koje listovi matičnjaka sadrže, i koji bi mogli djelovati ljekovito, su:

 • vitamin C,
 • beta karoten,
 • nerol,
 • izopulegol,
 • citral,
 • citronelat,
 • kariofilen.

Kad se priprema čaj od matičnjaka, dio ovih spojeva će se razgraditi zbog toga što se čaj priprema s kipućom vodom. Međutim, dio spojeva će preostati i pružati određene zdravstvene prednosti, posebno ako se čaj od matičnjaka pije neko vrijeme.

Matičnjak može uvelike utjecati na kvalitetu našeg sna pa se zato često preporučuje kao prirodni lijek za ublaženje simptoma:

 • nesanice,
 • anksioznosti,
 • depresije,
 • napetosti.

Svojim umirujućim svojstvima također pomaže i kod simptoma kao što su nadutost i problemi s probavom.

Čaj od matičnjaka pozitivno djeluje na imunitet, a ekstrakt matičnjaka se lokalno može primijeniti kod liječenja herpesa na usni.

Njegova iznimna ljekovita svojstva pružaju još mnoge zdravstvene dobrobiti kao što su:

 • liječenje glavobolje,
 • snižavanje visoke tjelesne temperature,
 • ublažavanje mučnine,
 • povećanje koncentracije.

Studija iranskih znanstvenika, objavljena 2003. godine u znanstvenom časopisu Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry, potvrđuje pozitivno djelovanje ekstrakta matičnjaka na pacijente koji su oboljeli od Alzheimerove bolesti te potvrđuje smanjenje periode mentalnih smetnji i ekscitacija.

Također, studija objavljena 2013. godine u časopisu Advances in Pharmacological Science dokazuje protuupalno djelovanje ulja matičnjaka na edeme odnosno otoke nastale uslijed nakupljanja tekućine na ozlijeđenim područjima.

Ta i slična istraživanja pokazatelj su zdravstvene vrijednosti matičnjaka i njegovih pripravaka u liječenju raznih bolesti i stanja. Međutim, treba imati na umu da ovakvi biljni pripravci nisu lijekovi za osnovne bolesti već mogu pomoći kod ublaživanja simptoma.

Prije zdravstvene upotrebe obavezno se savjetujte s liječnikom ili ljekarnikom.

Čaj od matičnjaka – priprema

Priprema čaja od matičnjaka je vrlo jednostavna i upravo zbog toga bi se on svakako trebao naći u vašoj kuhinji. Čaj od matičnjaka vrlo rijetko uzrokuje nuspojave, pa je zato posebno koristan i za djecu.

Jednostavno jednu žlicu suhog lišća matičnjaka prelijte s dva decilitra kipuće vode, ostavite da odstoji par minuta, a zatim uživajte u njegovom opojnom mirisu i okusu.

Matičnjak – nuspojave

Stručnjaci sa zdravstvenog portala Medicine Net navode moguće nuspojave prekomjernog korištenja matičnjaka. To su:

 • hipersenzitivnost,
 • sedativni učinak,
 • iritacije kože.

Dugotrajna upotreba pripravaka od matičnjaka se ne preporučuje jer se može usporiti funkcija te smanjiti sinteza hormona štitnjače.

Pripravke od matičnjaka ne bi trebale koristiti trudnice i dojilje, a kronični bolesnici bi se trebali konzultirati s liječnikom prije upotrebe.

Ako koristite kozmetičke pripravke s melisom, prije nanošenja isprobajte malu količinu na unutarnjoj strani zapešća kako biste provjerili jeste li alergični.

Izvor: krenizdravo.hr

PROČITAJTE:

Da li znate koje su razlike između MENTE I MATIČNJAKA

MATIČNJAK: Biljka koja obnavlja organizam i vraća energiju i radost života

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI