Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoČačanska bestrna – Sorta kupine dobra za sve namjene

Čačanska bestrna – Sorta kupine dobra za sve namjene

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sortu kupine čačanska bestrna stvorio je dr Miloljub Stanisavljević ukrštanjem dirksen tornles (Dirksen Thornless) i blek saten (Black Satin). Ukrštanje je izvedeno 1984. godine, selekcionisana je 1987, a za sortu priznata 1998. godine.

U pitanju je vrlo bujna sorta. Stvara 4−5 jakih izdanaka od sredine povijenih, sa kratkim internodijama. Bestrna je. Rodne grančice se razvijaju od osnove izdanaka, sa cvastima na vrhovima u kojima su cvjetovi dosta skoncentrisani. Kretanje vegetacije je srednjerano. Cvjeta srednjepozno. Izuzetno je rodna sorta, prinosi iznose i preko 28 t/ha i u oskudnim uslovima gajenja.

Čačanska bestrna je otporna prema napadu patogena koji izaziva žutu rđu listova i ljetorasta (Kuehneola uredinis). U višegodišnjim ispitivanjima zabilježena su veoma rijetka oštećenja izdanaka izazvana uticajem niskih zimskih temperatura.

Plod je vrlo krupan, čvrst, prosječne mase oko 9,3 g, dok pojedinačni plodovi dostižu i 15 g. Oblik ploda izduženo cilindričan, sjajno crne boje. Sadrži prosječno 89 koštunica. Ukus je sladak sa izraženom aromom.

Vrijeme zrenja je srednjerano. Ima kraći period dozrijevanja tako da svi plodovi dozru. Lako se bere, a berbu bi trebalo izvoditi blagovremeno. Dobre je transportabilnosti.

Pogodna je za korišćenje u svježem stanju, smrzavanje i preradu. U uporednim sortnim ogledima, izvedenim u različitim agroekološkim uslovima, ova sorta je pokazala izvanredne rezultate u pogledu rodnosti, kvaliteta plodova i otpornosti prema bolestima i zimskim mrazevima. Vodeća je sorta kupine u našoj zemlji.

U grupi poluuspravnih sorti bez bodlji, čačanska bestrna učestvuje sa oko 10% u ukupnoj svjetskoj produkciji.

Izvor: Institut za voćarstvo

PROČITAJTE:

KUPINA – Vrijeme i način sadnje

Priprema izdanaka KUPINE za sađenje

Izbor mjesta i položaja za kupinja

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI