Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeBujne pelargonije - Šest jednostavnih savjeta da cvjetaju sve do jeseni

Bujne pelargonije – Šest jednostavnih savjeta da cvjetaju sve do jeseni

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pelargonija je biljka koja ne zahtijeva puno brige. Svojim bujnim rastom i raskošnim cvjetovima čak i najneiskusnijim vrtlarima amaterima pruža pravi osjećaj postignuća, sve dok se slijedi nekoliko jednostavnih pravila. Stručnjaci iz Pelargonium for Europe podijelili su svoje znanje o njezi pelargonije kako bi ta prekrasna južnoafrička biljka cvjetala u punom sjaju od maja do jeseni.

1. Prostor za rast

Pelargonije najbolje uspijevaju kada se mogu slobodno razvijati. Žardinijere bi stoga trebale biti najmanje 18 centimetara visoke, a kada se kombinuju prilikom sadnje, udaljenost između susjednih biljaka trebala bi biti barem 20 centimetara.

2. Mjesto na suncu

Pelargonije vole sunce. Što više svjetlosti dobijaju, to su njihovi cvjetovi raskošniji i intenzivnije boje. Idealno im je mjesto na suncu, odnosno u polusjeni. Pelargonije takođe bez problema podnose puno popodnevno sunce. Ali zato sjeverni balkon nije prikladno okruženje.

Savjet: Pelargonije rastu prema suncu. Ako želite prekrasne biljke sa svake strane, zarotirajte pelargonije koje se nalaze u posudi za cvijeće za 90 stupnjeva svake sedmice kako bi dobile dovoljno svjetla sa svake strane.

3. Voda kao tretman ljepote

Pelargonija izvorno dolazi iz Južne Afrike, gdje duža razdoblja suše nisu rijetkost. Pelargonije ih preživljavaju pohranjujući puno tečnosti u svojim mesnatim listovima i debelim stabljikama, tako da povremeni nedostatak vode obično ne uzrokuje trajnu štetu. Međutim, kako bi cvjetale raskošno i kontinuirano, pelargonije je potrebno redovno zalivati.

Za vrijeme sunčanih dana biljke treba svakodnevno zalijevati, po mogućnosti ujutro vodom sobne temperature i, ako je moguće, ustajalom vodom. U posebno vrućim danima, drugo zalijevanje uveče neće im naštetiti. Važno je i da se tlo niti potpuno ne osuši, niti da bude potpuno natopljeno. Kako biste spriječili prekomjerno zadržavanje vode, pobrinite se da višak vode otiče.

Napomena: Kada pada kiša, nemojte samo prestati zalijevati. Posebno kada se radi o bujnim biljkama jer im je lišće ponekad toliko gusto da kišnica uopše ne dopire do tla. Ako niste sigurni, oprezno zabodite prst u zemlju. Ako se čini suvom što dublje idete, zalijte ga.

Ako ne želite zalivati svaki dan, odaberite žardinijere s rezervoarima vode. Balkonska posuda veličine jedan metar ima kapacitet skladištenja oko 10 litara. Pokazatelj nivo vode pokazuje količinu dostupne vode.

4. Dodatna pomoć

Kao takozvane “gladne” biljke, pelargonije imaju visoku potrebu za hranljivim materijama pa je đubrenje presudno za zdrave, prekrasne biljke. Ako koristite visokokvalitetni, prethodno obogaćeni kompost za posude za cvijeće, to će zadovoljiti potrebe biljaka u prvih nekoliko nedjelja. Nakon toga, hranjive materije u kompostu će se iscrpiti i moraćete primijeniti mineralno đubrivo.

Možete ili redovino obogaćivati vodu s komercijalnim tekućim đubrivom za cvjetnice ili pelargonije, ili upotrijebiti prikladno đubrivo sa sporim otpuštanjem. Specijalizovane radnje i vrtni centri prodaju proizvode koji će osigurati dovoljno hranjivih materija za do 9 mjeseci.

Savjet: Talog kafe izvrsno je, jeftino, prirodno đubrivo za pelargonije jer sadrži pravu kombinaciju kalijuma, azota i fosfora. Ili otopite malu količinu kafe u vodi jednom nedjeljno– jedna kašika dovoljna je za 10 litara vode – ili talog kafe osušite i pažljivo umiješajte u zemlju oko korijenja biljaka.

5. Orezati za poticanje stvaranja cvjetova

Da biste pelargonijama omogućili da svu svoju energiju ulože u stvaranje novih cvjetova, redovno orezujte odumrle izbojke i lišće. Kod poludvostrukih i dvostrukih sorti orezivanje je važnije nego kod pojedinačnih pelargonija. Ako ne želite orezivati, dostupne su i sorte “koje se same čiste”. Za više informacija i savjeta pitajte stručnjake u specijalizovanim radnjama i vrtnim centrima.

6. Zaštita od mraza

Pelargonije su zapravo zeljaste trajnice. Ali kako nisu otporne na mraz, na našim se geografskim područjima često tretiraju kao jednogodišnje biljke. Ako želite da vaše pelargonije prežive zimu, odrežite ih do visine od oko 15 centimetara prije prvog noćnog mraza i premjestite ih na hladno, blago zimsko mjesto.

Idealna temperatura je između 5 i 10 stepeni. Biljka tokom zimskih mjeseci jedva da treba vodu pa može izgledati kao da je uvenula. No s povećanom toplinom i vodom niknuće ponovno na proljeće. Na početku nove sezone upotrijebite svježi kompost i po potrebi presadite biljku u veću posudu.

Izvor: zadovoljna.hr

PROČITAJTE:

Sadnja i njega PELARGONIJA

Razmnožavanje muškatli iz sjemena i reznica

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI