Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoBoranija lista, ali ne cvjeta i nema roda - šta je razlog?

Boranija lista, ali ne cvjeta i nema roda – šta je razlog?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Proizvođači se žale na obilno listanje, a roda malo ili nikako, misleći da je uzrok tome loše sjeme. Ne, to se dešava u sušnim i izrazito toplim ljetima.

Boranija (Phaseolus vulgaris L.), pasulj ili grašak vodi porijeklo iz Južne Amerike odakle su je Španci prenijeli u Evropu u XVI vijeku. Pripada porodici mahuarki (Fabaceae). Kako potiče iz toplijih krajeva ima i povećane zahtjeve za toplotom te je ne treba sijati vrlo rano, jer je osjetljiva na mraz i nakon njega brzo strada. Optimalna temperatura za njeno nicanje je oko 22°C, a formiranje generativnih organa od 22 do 25 stepeni. Iako je toploljubiva biljka ne voli previsoku temperature.

Biljke su najosjetljivije u fazi cvjetanja tako da pri temperaturama ispod šest stepeni i iznad 35°C odbacuje cvjetove. Pod uticajem visoke temperature i smanjenja vlažnosti vazduha dolazi do masovnog opadanja cvjetova te pri jakim i izrazitim kolebanjima dnevne i noćne temperature, posebno u fazi cvjetanja, boranija smanjuje formiranje plodova, odnosno mahuna.

Pročitajte: Kasna boranija: Savršen izbor za julsku sadnju

Takav slučaj je i ove godine kada se proizvođači žale na obilno listanje, a roda malo ili nikako, misleći da je uzrok tome loše sjeme. Ne, upravo to se dešava u ovako sušnim i izrazito toplim ljetima, kada su temperature u vrijeme oprašivanja izrazito visoke. Takođe, problem obilne vegetativne mase, a manje generativne može se javiti uslijed pretjeranog đubrenja azotnim hranjivima.

Kako izbjeći slabo plodonošenje?

U ovakvom slučaju preporučuje se zasjenjivanje, gušća sjetva kako bi se biljke međusobno zasjenile, sjetva na zasjenjenim mjestima ili postavljanje mreža.

Boranija ima umjerene zahtjeve za vlagom, ali dobro reaguje na zalijevanje u vrijeme cvjetanja i obrazovanja mahuna. Podnosi kratkotrajnu sušu, ali je osjetljiva na vazdušnu sušu posebno u vrijeme cvjetanja. Optimalna vlažnost zemljišta bi trebala biti oko 60 do 70 posto poljskog vodnog kapaciteta (PVK), a vazduha 80 do 90 posto. Međutim, treba biti oprezan jer pri višku vlage i visoke temperature biljke odbacuju cvjetove i lakše obolijevaju. Savjetuje se zalijevanje “kap po kap” prije nego tipa vještačke kiše jer može dovesti do oboljenja lista.

Pri proizvodnji boranije kao i svake kulture treba se pridržavati plodoreda. Na isto sadno mjesto može doći tek nakon tri godine gdje, takođe, nisu sijane i druge leguminoze i izbjegavati mjesta gdje je bilo povrće koje oblijeva od istih ili sličnih bolesti. Najbolje uspijeva poslije korjenastog i lukovičastog povrća.

Pročitajte: Boranija i njene potrebe za vodom – kada i kako zalivati?

Tražene sorte

Podjednako su tražene boranija tipa olovke (žute i zelene) te puterice (žute i zelene). Kod nas je tražena rana sorta Čudo piomonta čija je mahuna šarena i bljedunjava. Cijena boranije je posljednjih godina visoka tako da njena sjetva može biti vrlo isplativa, naročito kad se radi o proizvodnji u plasteniku.

Što se tiče nutritivne vrijednosti, ona je veoma dobar izvor važnih vitamina i minerala. Najviše obiluje vitaminima B9, vitaminom C i vitaminom A koji sprečavaju nervna oštećenja, podižu imunitet prirodnim putem, štite od stresa, utiču na vid i normalno funkcionisanje reproduktivnih organa.  Od minerala najviše je bogata sa manganom koji pozitivno utiče na metabolizam i zdravlje kostiju te ima značajne količine željeza, magnezijuma, cinka i kalcijuma što ukazuje na veoma po zdravlje korisnu i kvalitetnu namirnicu.

Nije bogata kalorijama tako da je pogodna kod održavanja kilaže i pri dijetama kada se želi ukloniti višak tjelesne mase. Kako boranija ne voli visoku temperaturu ni sad nije kasno za njenu sjetvu sa nešto kraćom vegetacijom za konzumiranje tokom zime.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI