Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiOvo će vas iznenaditi - Mislite da kupujete svježe, a evo koliko...

Ovo će vas iznenaditi – Mislite da kupujete svježe, a evo koliko jabuke iz marketa mogu biti stare

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Svježe egzotično voće poput ananasa, banana ili avokada su danas običan dio ponude svakog marketa i to u svako doba godine. I dok je sasvim jasno da navedeni proizvodi dolaze iz uvoza, većini to ne smeta jer je na izgled voće svježe i zdravo. Crvene jabuke koje se toliko sjaje da možete vidjeti svoj odsjaj u njima itekako mame na kupovinu, ali treba se zapitati što se krije iza ovog na izgled svježeg voća.

Budimo realni, malo ko se zapita kako je moguće da voće koje putuje kilometrima do marketa ostane svježe. Koliko je zapravo svježe voće koje kupujemo pod sloganima “Upravo ubrano? Jabuke pripadaju u skup voća koje je prirodno otporno na degradaciju u hladnijim uslovima. Danas se koriste razne uzgojne metode i trikovi kako bi plodovi ostali svježi na duži period.

Pročitajte: Kako da isiječete lubenicu bez nereda na najbrži način

Na primjer, zelena salata koja je jedna od najosjetljivijih namirnica se često pakuje u mikro performirane plastične vrećice koje mogu sačuvati proizvod od bilo kakvog fizičkog oštećenja, ali i azot koji će produžiti rok trajanja. Voće se za razliku od povrća većinom transportira vakumirano. Kada nema vazduha zaustavljaju se prirodni procesi u plodovima. Određeni paketi mogu štititi i od vlage, što znači da se ono kasnije ne može reciklirati. Prehrambena industrija se danas susreće s raznim izazovima kad pričamo o pakovanju.

Jabuke mogu biti svježe i do godinu dana

Obrane za vrijeme ljeta, jabuke mogu ostati svježe i tokom cijele zime. U prošlosti su se čuvale u slami koja je upijala etilen i usporavala proces dozrijevanja i propadanja. Danas se većina voća čuva u hladnjačama koje imaju kontrolisane uslove kako bi ono trajalo i produžilo rok trajanja.
Transport voća se obavlja na temperaturama od 2 do 4 stepena. Navedene hladnjače takođe uklanjanju etilen, što znači da jabuke mogu biti svježe i do godinu dana. Postoji mogućnost da je jabuka koju ste kupili u prodavnici stara od nekoliko mjeseci pa do godinu dana.

Kvalitetnije sorte jabuka se čak prodaju u posebnim pakovanjima na tanjirima od stiropora i prekrivene folijom kako bi se maksimalno produžio rok trajanja. Jabuka bi se nakon kupovine trebala držati u frižideru i pojesti u što kraćem roku jer stajanjem na vazduhu ona gubi svoju nutritivnu vrijednost. I dok je putovanje i očuvanje namirnica manji problem, sve veći problem je njihovo naknadno tretiranje pesticidima koji se ne mogu razgraditi u određenom roku.

Pročitajte: Plastična kesa je ubjedljivo najgora opcija – Ovo je najbolji način za čuvanje hljeba

Trik od 5 sekundi vam otkriva da li su jabuke svježe ili su bile zamrznute

“Jabuka na dan tjera doktora van” je stara poslovica koja pokazuje koliko su jabuke dobre za naše zdravlje. Ako nemate bližnje koji imaju stablo jabuke, ili ako nemate jabuku na placu kojoj vjerujete, tada teško da možete znati da je jabuka svježa. I dok je poznato kako uvozno voće stoji i do godinu dana u hladnjači prije stavljanja na police, manje je poznato kako primijetiti navedeno.

Kako prepoznati da li je jabuka svježa?

Peteljka je najbolji pokazivatelj koliko je jabuka svježa. Ako je ona dugo stajala, peteljka će biti tamnosmeđe boje i suva.

Svježa jabuka će imati zelenu peteljku koja se ne može istrgnuti. Osim toga, jabuku možete razaznati i po boji. Što je jabuka zelenija to je zapravo svježija. Mnogi misle kako su rupice od crva dokaz da je jabuka svježa i da nije tretirana. Morate imati na umu kako je crv mogao ući u jabuku i prije tretiranja pesticidima, i kako je važno detaljno oprati svo voće prije njegove konzumacije. Iako je kora najbolji dio jabuka, one se sve češće gule radi straha od unošenja pesticida u organizam.

Izvorarz.hr
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI