Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoBolesti salate tokom gajenja u plasteniku

Bolesti salate tokom gajenja u plasteniku

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bolesti salate tokom gajenja – Slijedi borba za očuvanje mladih listova zelene salate tokom nove sezone gajenja. Napadaju je brojne bolesti.

Rhizoctonija solani može parazitirati na velikom broju domaćina, između ostalih i na salati i endiviji. Ovaj parazit je stanovnik zemljišta, može napasti rasad odmah po nicanju, i na taj način izazvati polijeganje.

Napada i listove odraslih biljaka, gdje dolazi do zaraze preko listova koji su u kontaktu sa zemljom. Tada nastaje primarna infekcija. Na mjestu infekcije nastaju duguljaste pjege, koje su u početku male, prozirne, a kasnije se šire zahvatajući peteljku i glavnu žilu. Oštećeno mjesto na endiviji ima tamnosmeđu boju, a na salati svjetlo smeđu boju. Micelije se prostim okom ne uočavaju, ali se mogu na peteljci lista formirati pljosnate smeđe sklerocije. Ova bolest se javlja na dosta siromašnom zemljištu, zasićeno vodom i glinovitom strukturom.

Bolesti salate tokom gajenja u plasteniku

Pytium spp. može napasti mlade biljke i prouzrokovati polijeganje rasada. Na odraslim biljkama simptomi se uočavaju rubnim crvenilom i venjenjem spoljnih listova. Napadnute biljke prestaju da rastu, rozeta ostaje manja. Na uzdužnom presjeku vidi se da je centralni dio potamnio. Vrste Pythium obično ne predstavljaju problem na dobro pripremljenom tlu. Na vlažnom zemljištu kao i prethodni parazit odgovaraju uslovi za razvoj parazita. Termička ili hemijska sterilizacija zemljišta je uspješna za suzbijanje oba parazita.

Upotreba hemijski tretiranog sjemena određenim fungicidima i zalivanje rasada sa CINEBOM 0.3% + PREVIKUR 0,3%, GALOFUNGIN 0,1%, a mogu se posebno upotrebiti svaki od ovih preparata. Na tržištu je nekada bio BENOMIL koji je sa CINEBOM davao uspješne rezultate u zaštiti od ovih parazita.

autor: Dipl. ing. Nada Baćanović

Izvor: agroinfonet.com

PROČITAJTE:

Salata tokom cijele sezone

Salata u zaštićenom prostoru: Kako dobti kvalitetne glavice?

Evo je najzdravija salata na svetu, bar tako kažu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI