Nedjelja, 26 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoSadnja malina u jesen - Određivanje redova i razmaka

Sadnja malina u jesen – Određivanje redova i razmaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sadnja malina ove jeseni će biti poželjna, cijena maline ovoga ljeta je mnogima donela profit. Određivanje redova i razmaka između sadnica i razmjeravanje površina i markiranje mjesta za sadnju malina su izuzetno važni. Malina se može saditi na različitom razmaku zavisno od sistema uzgoja, bujnosti sorte i površine za sadnju.

Samo razmjeravanje parcele za sadnju maline mora prethoditi objeležavanju mjesta za sadnju njenih sadnica. Ovaj posao može se obaviti na više načina. Na većim površinama, radi sigurnosti, taj posao trebalo bi povjeriti geometru da pomoću posebnih instrumenata, ili pomoću prizme, uradi parcelizaciju terena i provjereno adekvatna mjesta za prvi red voćaka prema planu sadnje, odnosno obilježi prostor za putnu mrežu kao i mjesta za sadnice na cijeloj površini. Ukoliko se sadnja malina vrši na manjim površinama, samo razmjeravanje može se obaviti i drugim načinima: pomoću krsta za viziranje, pantljikom ili vrpcom sa obilježenim mjestima.

Tražilo motke koristi se pomoću okvira koji se za tu svrhu posebno napravi od letava sličnog oblika, zavisno kakav će biti raspored sadnica – kvadrat, trokut ili pravokugaonik.

Sadnja malina, određivanje redova i razmaka

Na uglovima presjeka dvije strane ostavljaju se desetak centimetara duže letve. Pri razmjeravanje dva ili više radnika rukuju okvirom i na uglovima zabadaju kočiće radi obijeležavanja mjesta za sadnju. Pazi se da pri razmjeravanje buduće sadnice ne dođu uz samu ogradu. Ovo odstojanje (od ograde do prvog reda voćaka trebalo bi iznositi najmanje polovinu međurednog razmaka). Ta udaljenost može se i povećati, skladno potrebama gabarita mašine, za prolaz i radne zahvate.

Razmjeravanje parcele vrši se nakon utvrđivanja smjera redova i postavljene osnove za razmjeravanje, koju čine dva pravca: prvi je pravac redova (koji po mogućnosti trebalo bi da je sjever-jug), a drugi je normalno postavljen na prvi pravac. Prvi pravac određujemo busolom, nakon obilježavanja kočićima. Drugi pravac određuje se tako što zatvara ugao od 90 stepeni u odnosu na prvi pravac.

Sadnja malina – Markiranje, tj. obilježavanje mjesta za sadnju sadnica na većim površinama vrši se malim kočićima, trakom, letvicama ili sličnim materijalom koji traje samo do kraja sadnje nasada. Ne mora se osiguravati materijal za obilježavanje na cijeloj površini, već se može koristiti isti više puta, zavisno o tome kako je organizirana sama sadnja.

Za obilježavanje mjesta sadnica mogu se koristiti i manje ili veće pritke, zavisno o načinu uzgoja voćaka, pri čemu se posađene sadnice mogu vezivati za postavljene pritke.

Mr Branko Tanasković

Izvor: psss.rs

PROČITAJTE:

ŽUTA MALINA: Sve o proizvodnji zlatnih malina (SAVJETI)

Zaštita maline poslije završene berbe za veći prinos sljedeće godine

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI