Utorak, 26 Septembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoBolesti paprike koje uništavaju plod i prinos

Bolesti paprike koje uništavaju plod i prinos

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bolesti paprike su značajan izazov za uzgajivače ovog povrća i mogu prouzrokovati ozbiljne štete na usjevu. Među najštetnijim bolestima paprike su plamenjača paprike (Phytophthora capsici) i pepelnica paprike (Leveillula taurica).

  1. Plamenjača paprike (Phytophthora capsici): Plamenjača paprike je ozbiljna bolest koja može prouzrokovati velike gubitke u proizvodnji. Osim paprike, može zaraziti i druge kulture kao što su paradajz, plavi patlidžan, krastavac, lubenica i mnoge druge. Simptomi se obično prvo pojavljuju na korijenovom vratu mladih biljaka, što uzrokuje njihovu smrt. Na listovima i plodovima se pojavljuju pjege koje se šire i dovode do nekroze tkiva. Sušni i topli periodi nakon infekcije mogu dovesti do sušenja i propadanja plodova.

plamenjača paprike

Suzbijanje ove bolesti zahtijeva kombinaciju agrotehničkih i hemijskih mjera. Preporučuju se promjena plodoreda, izbor zemljišta s dobrim odvodnjavanjem te primjena dezinfekcije tla i sjemena. Fungicidi su također važni za suzbijanje infekcije.

  1. Pepelnica paprike (Leveillula taurica): Pepelnica paprike je bolest koja se često pojavljuje u sušnim područjima. Može prouzrokovati defolijaciju paprike, smanjiti prinos i nanijeti štetu proizvodnji. Pepelnica se manifestuje kroz krupne svijetle pjege na licu lista, koje se spajaju i dovode do opadanja lišća. Na naličju lista razvijaju se bradavičasta ispupčenja.

Pepelnica paprike

Ova bolest se češće javlja u uslovima visoke vlage i povoljnih temperatura. Kontrola pepelnice uključuje agrotehničke mjere kao što su pravilan raspored biljaka i primjena fungicida.

Dodatno, prirodna sredstva poput sode bikarbone mogu se koristiti za suzbijanje pepelnice, ali i drugih bolesti poput plamenjače i antraknoze. Soda bikarbona stvara nepovoljnu alkalnu sredinu za razvoj patogena na površini biljaka.

Uzgajivači paprike trebaju kombinovati agrotehničke mjere, primjenu fungicida i razmatrati upotrebu prirodnih sredstava kako bi zaštitili svoje usjeve od ovih ozbiljnih bolesti. Redovno praćenje biljaka i brza reakcija na simptome bolesti ključni su za održavanje zdravog usjeva paprike.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI